Ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin doğum olduğunu ve her 1000 doğumdan 15'inde kalça çıkığı ve kalça gelişim problemlerinin ortaya çıktığını kaydeden Dr. Bulut, “Yılda yaklaşık 18-20 bin bebek kalça çıkığı ile doğuyor veya bu yeni doğan bebeklerde kalça gelişim problemleri ortaya çıkıyor. Doğumdan sonra meydana gelen kalça çıkıklarının en büyük nedeni ise nineden gelme yöntemler ve bilinçsizce kundaklamadan kaynaklanıyor” dedi.

Kalça çıkığı’nın halk arasında doğum sırasında bacağın çekilip çıkarılması ile olan bir durum olarak düşünüldüğünü oysa çoğu zaman bebeğin anne karnında iken kalçasının çıkık olduğunu kaydeden Nysa Doğum Hastanesi hekimlerinden Çocuk Doktoru Yasin Bulut, “Kalça çıkığının ortaya çıkma nedenleri çok çeşitlidir. Anne karnında bebeğin uygun olmayan pozisyonda durmasından, ailevi nedenlere, doğum şeklinden, sendrom dediğimiz bazı hastalıklara kadar çok sayıda nedeni vardır. Ama kesin olarak bildiğimiz: Kız çocuklarda, birinci doğumlarda, ailede kalça çıkığı olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş doğan bebeklerde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilik gibi görünen problemler ile birlikte doğan bebeklerde daha sık görüldüğüdür. Erken müdahale edilmeyen kalça çıkıkları ileride ciddi sıkıntılara neden olur” dedi.

“AİLENİN, BEBEĞİN BÜYÜTÜLMESİ SIRASINDA YAPTIĞI HATALAR”

Ülkemizde halen bebek büyütmede doğru bilinen pek çok yanlışın olduğunu, özellikle ataerkil yapı nedeniyle bir çok annenin büyüklerin baskısından dolayı yanlış yaptığını ifade eden Yasin Bulut, “Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması kalça gelişimini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Maalesef ülkemizde hala bazı yörelerde bebeklere kundak uygulaması yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle kırsal kesimde sıklıkla kullanılmaktadır. Kentlerde ise büyükanneler eski alışkanlıkları ile torunlara bu yöntemi uygulamakta direnç göstermektedirler. Karşı çıkan genç annelere verilecek cevapları da hazırdır, “sizi de kundak yaptık kalçanız mı çıktı ?” Oysa her yıl binlerce çocuğun kalça problemlerinin ortaya çıkmasında kundağın olumsuz rolü kesin olarak bilinmektedir” diyerek yanlış bezleme, hatalı giysiler, hatalı tutuş, yanlış taşıma gibi nedenlerden dolayı da çocukların kalçasının çıkabildiğini belirtti.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png