Giresun'un Dereli ilçesi Kulakkaya Yaylası'nda katıldığı "6. Solunum Zirvesi" sonrası zirveye katılan doktorlar yaylada doğa gezisi düzenledi. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Bülent Çiftçi, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Türkiye'de uykunun 85 farklı hastalığı var" diyen Çiftçi "Yüksek irtifaya bağlı santral akneler bu 85 hastalıktan bir tanesi. Uykuya dalamamak sorunu da önemli. Türkiye'de her üç insandan biri uykuya dalmakta sorun yaşıyor. Bunun ciddi sorun olduğu hasta sayısı biraz düşük ama topluma baktığımızda önemsenmesi gereken bir oran. Çok önemli ikinci hastalığımız da uykuda solunum bozukluğu, horlama ve uyku apneleri dediğimiz tıkayıcı uyku akneleri. Bunun da Türkiye'de yüzde 4-5 oranında görüldüğünü tahmin ediyoruz. Yurt dışında yüzde iki ile on arasında görülen ülkeler var. Türkiye tabi etnisite açısından karmaşık çeşitliliği bol bir ülke. O nedenle farklı etnik gruplarda biraz daha fazla" dedi. 

Doç. Dr. Bülent Çiftçi, "Tıpta pek çok alanda olduğu gibi uyku konusunda da istatistiklerimiz çok zayıf ama bu konuya yoğun ilgi duyan kişiler olarak değişik kaynaklardan bir takım bilgiler elde edebiliyoruz. Bazı bilgileri yorumlayarak istatistiksel verilere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Karadeniz Bölgesi'nde özellikle burun yapısındaki sıkıntılar da uyku apnelerini artıran, tetikleyen faktörlerin başında geldiğini belirten Çiftçi, "Burun dışarıdan nasıl göründüğünü görüyoruz. Ama kulak burun boğazcılar; bu büyük Karadeniz burnu diye tabir edilen burnun içinde de ciddi deviasyonlar olduğunu, burun orta kemiğinde ciddi eğriliklerin bu bölgede çok sık olduğunu, bu nedenle burundan nefes almakta zorluk oranının bu bölgede çok olduğunu söylüyor. Uyku apnelerinin gelişiminde de burun yapısının önemli olduğu faktörü ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.