Bazı gazete ve televizyonlar kararın, "hükümetin demokratik açılım çabalarına' bir darbe olduğunu savunurken, bazıları da kararın "etnik gerginliki ve çatışmaları tırmandıracağını' öne sürdü. Dünya medyasında yer alan yorumlar şöyle: * BBC: DTP"nin kapatılması, hükümetin sorunu bitirme umutlarına indirilen yeni bir darbe oldu. Türkiye"nin katılmayı umduğu AB davayı daha baştan itibaren eleştirmekteydi. Kararın duyulması Kürt bölgelerinde huzursuzluğa yol açtı.

* Financial Times: Anayasa Mahkemesi"nin kararı, PKK'nın 7 askeri öldürülmesinin medya manşetlerini kapladığı döneme denk geldi. Türkiye"de bugüne kadar solcusundan İslamcısı'na kadar birçok parti kapatıldı. Son kapatma olayı ise Kürtler'in siyasete olan inancını tamamen kaybetmesi riskini beraberinde getiriyor. Gözlemciler, DTP"nin kapatılmasının etnik gerginliği tırmandıracağını ve hem Kürtler hem de milliyetçiler arasında AKP"ye desteğin azalacağını ve bunun da 2011 seçimlerinde popülist politikaları körükleyeceğini söylüyor.

* Washington TV: Karar, hükümetin 25 yıllık PKK varlığını sona erdirmeye çalıştığı bir döneme rastladı. AB, DTP"nin yasaklanmasının Kürt haklarına ihlal edeceğini söylerken, gözlemciler kararın, hükümetin inisiyatifine darbe vurduğunu belirtiyor.

* Defense News: Kararın, şiddetli yeniden tırmandırmasından ve hükümetin Kürt ayrılıkçılığını sona erdirme çabalarına zarar vermesinden korkuluyor.

* The Guardian: Dört yıllık DTP'nin kapatılması, Kürt yanlısı liderleri siyaset arenasına çekme girişimlerini sekteye uğrattı. Kararın Türkiye"nin yüzde 20"sini oluşturan Kürtler'le gerginliği artırması bekleniyor.

* VOA: Gözlemciler karardan sonra mücadelenin sokaklara taşınabileceğini ve bunun da gerginliği daha da artıracağını belirtiyor. Nitekim bunun işaretleri çoktan görülmeye başlanmıştı. Kürt yanlısı partinin kapatılmasının, Türkiye"nin Avrupa Birliği çabaları üzerinde de önemli etkileri olacak.

* Bloomberg: Bu karar, kısa vadede güneydoğu ile büyük şehirlerde şiddet ve gerginliğin yeniden tırmanmasına yol açacak.

* Euronews: Gözlemciler, mahkeme kararının, asilerle uzun yıllardır süren çatışmaları sona erdirme çabalarını boşa çıkartabileceğini söylüyor.

* Hollanda Radyosu: Gözlemcilere göre karar, Türklerle Kürtler arasında yeni gerginliklere yol açabilir. Kararın, Türkiye"nin AB umutlarına da zarar vermesi bekleniyor. Çünkü AB kararı, Kürtlerin haklarının ihlal edilmesi olarak görebilir.

* Le Figaro: Siyasi gözlemciler, kararın Ağustos ayında başlayan hükümet demokratikleşme inisiyatifini torpilleyeceğini belirtti. Demokratik açılım planı, daha şimdiden milliyetçi kesimlerin tepkisini çekmiş, Kürtler tarafından da yetersiz olarak karşılanmıştı. DTP"yi kapatma kararının, sokaklardaki protesto eylemlerini yeniden tetiklemesi ve etnik gerginliğin artması bekleniyor./milliyet