Dünyanın 40 ülkesinde faaliyet gösteren dev tedarik şirketi Li&Fung’un Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Victor Fung, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin küresel ölçekte önem taşıdığını belirterek, “Türkiye dünya ticareti için çok önemli bir konumda. Türkiye ile Çin arasında bir demiryolu hattı kurulabilir” dedi. 
 
Önceki gün Rahmi Koç başkanlığındaki Global İlişkiler Forumu tarafından ağırlanan Fung, dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi (HKTDC) arasında iş konseyi kurulmasına yönelik iyi niyet anlaşması ödül töreni sırasında bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Aynı zamanda Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Onursal Başkanı olan Fung, Türkiye’nin bölgesinde hem kaynak hem de dağıtım açısından çok önemli bir üs olduğunu dile getirdi. Fung, “Türkiye’yi tüm bölge için bir kapı olarak görüyoruz. Güçlü ilişkiler geliştirebilirsek o zaman ticaret ve yatırım için daha büyük adımlar atabiliriz” dedi. 
 
‘Türkiye’nin fanatiğiyiz” 
Li&Fung olarak kendilerini ‘Türkiye’nin fanatiği’ olarak niteleyen Victor Fung, “Türkiye kalite ve stil anlamında iyi girişimcilerin ülkesi. Tabii ki talebe hızlı cevap verebilmeleri de çok önemli. O yüzden biz Türkiye’yi çabuk cevap veren ülke kategorisinde görüyoruz. Avrupa siparişlerine hızlı cevabı Türkiye’den verebiliyoruz, Asya’dan vermek çok zaman alıyor” dedi. Fung, Türkiye’deki şirketlerin en zayıf noktasının ise İngilizce bilgisi olduğuna dikkat çekerek, “Büyük holdinglerle anlaşabiliyoruz, ama daha küçük firmalarda çok zorlanıyoruz” dedi. 
 
Geçen yıl dünya genelinde 16 milyar dolarlık alım yapan Li&Fung’un Türkiye’den de 400 milyon dolarlık tekstil ve cam ürünleri alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Fung, şirketin Türkiye ofisinin aynı zamanda Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki operasyonlarının da merkezi olduğunu söyledi. Türkiye’de şu an 400 kişi istihdam ettiklerini ve bu sayıyı arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Fung, şunları söyledi: 
 
“Tedarik ettiğimiz kalemlerle küçük üreticileri desteklemiş oluyoruz. Şimdi biraz daha Türk KOBİ’lere Asya’da nasıl satış yapabileceklerini göstermeye ve buna yönlendirmeye çalışıyoruz. Çin’e satış yapılabilmelerini istiyoruz. KOBİ’leri çok önemsiyoruz.” 
 
‘Koç bizim için fırsat’ 
Fung, Koç Holding yönetimine girmekten memnuniyet duyduğunu da vurgulayarak, “Koç Ailesi’ni birkaç senedir tanıyorum. Holdinglerinin bir parçası olmaktan çok mutluyum. İlişkimiz arkadaş olarak başladı, sonra profesyonelliğe dönüştü. Ben onlara Çin başta olmak üzere Asya’da iş yapmak üzerine yardımcı oluyorum. Biz de onlar sayesinde bölgeye yeni bir pencereden bakma fırsatı buluyoruz. Çünkü bizim için önemli ama az bilgi sahibi olduğumuz bir bölge” dedi. 
 
İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin 19 milyar dolara çıktığını ancak ikili ticarette Türkiye aleyhine ‘müthiş’ bir dengesizlik olduğunu kaydetti.