ABD'de muhalifler Irak'ı, Afganistan'ı unuttu Türkiye'nin azınlıklarına el attı. Ermeni tasarısında başarılı olamayan ve çoğunluğunu Ermeni lobilerinin oluşturduğu muhalif grup, bu kez Türkiye'de azınlıklara yönelik baskı yapıldığı iddiasıyla yeni bir tasarı için uğraşıyor. Torba yasa tasarısını konulmaya çalışılan tasarıda, Türkiye'ye yönelik baskı suçlamaları yer alıyor.

ABD Temsilciler Meclisi'ne, geçen hafta "Kiliselerin İadesi" başlığıyla sunulan 306 numaralı tasarıdan Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen'in imzasını çekmesi üzerine, tasarının komiteye gelmesi olasılığı kalmamış, bunun üzerine, Türkiye karşıtı çevreler, tasarıyı, bugün komitede oylanacak torba yasa niteliğindeki Dışişleri Yetki Yasası içine "sıkıştırarak" geçirme çabalarına başlamıştı.

Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil!
Muhalif grubunun hazırladığı tasarıda Türkiye'de bulunan kiliselerin sahiplerine iade edilmesi teklif yer alıyor. Bu kiliseler konusunda bir liste ise tasarıda yer almıyor. İddialara göre tasarının geçmesi halinde uluslararası platforma iade edilmesi istenen kiliseler arasında Ayasofya Müzesi dahi yer alabilir.

 

MUHALİFLERDEN GECE YARISI ATAĞI
 
Komitenin torba yasa tasarısı görüşmeleri bugün başladı. Görüşmelere, Türk Büyükelçiliği yetkilileri ve Ermeni diasporası temsilcilerinin izleyici olarak katıldığı görüldü.
 
Edinilen bilgiye göre, gece yarısına kadar sürebileceği veya yarına sarkabileceği belirtilen görüşmeler sırasında, 306 nolu tasarının içindeki bir bölümün, yasa tasarısı içine konulması yönünde komiteye teklifte bulunulacak.
 
Buna göre, 306 nolu tasarıdaki tarihi konulara atıf yapan bölümlerin, teklifte bulunmayacağı ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklar, 306 nolu tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altındaki Hristiyanları "kasten yok ettiği" yönündeki ifadenin 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına zemin oluşturulması girişimi olduğunu ifade ediyordu. Nitekim, ABD'deki Ermeni diaspora kuruluşu ANCA da tasarının kabul edilmesi için yoğun çaba harcıyor. Yetki Yasası'na eklenmesi istenecek teklifte bu bölümün bulunmayacak olması, yasada Ermeni iddialarına zemin oluşturacak nitelikteki atfın yer alması durumunu ortadan kalkmış olacak.
 
Teklifte, sadece kiliseler hakkında sembolik anlam taşıyan paragraflar yer alacağı belirtiliyor. Burada da "Türk hükümetine, uluslararası yükümlülüklerini onurlandırarak, ülkedeki Hristiyanlara yönelik kötü muamelelerin her çeşidine son vermesi, Hristiyanların haklarını ve dini özgürlüklerini koruma altına alması ve kilise mallarını iade etmesi" çağrısı yapılacak.
 
BÜYÜKELÇİLİK'TEN JET AÇIKLAMA
 
Ermeni lobisinin girişimleri sonucu ABD Temsilciler Meclisi'ne 15 Haziran 2011 tarihinde "Urging the Republic of Turkey to safeguard its Christian heritage and to return confiscated church properties" adı verilen H.Res.306 rumuzlu bir karar tasarısına Türk Amerikan toplumunun tepkisi artıyor.  Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada 20 Temmuz'da Dışişleri Komitesi'nde görüşülmesi ve oya sunulması öngörülen tasarıya karşı, hazırlanan metni ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyelerine gönderilmesini istedi.
 
Sözkonusu karar tasarısında Türkiye'de bulunan kiliselerin "asıl sahiplerine" iade edilmesi ile her türlü "dini ayrımcılığın" sona erdirilmesi ve dini azınlıkların ibadet ve faaliyetlerini yürütmesine izin verilmesi çağrısı yapılıyor. Konu ile açıklama yapan Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği, Türkiye hakkında haksız itham ve iddialarda bulunulduğunu, ithamlar arasında, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, sınırları dahilindeki Hristiyan mirasının çoğunun yıkım ve yağmalanmasından sorumlu olduğu" ve "Osmanlı İmparatorluğu'nun, 2 milyon Ermeni, Rum, Asuri, Pontuslu ve Süryani dahil olmak üzere, bünyesinde bulunan Hristiyan topluluklara baskı uyguladığı ve bunları kasıtlı olarak yokettiği" iddialarına yer verildiği belirtilerek, aşağıdaki açıklamayı yaptı:
 
''Sözkonusu tasarının TM Dışisleri Komitesi gündemine alınmaması yönünde Büyükelçiliğimizin ve Türk-Amerikan toplumunun girisim ve gayretleri devam etmektedir. Bu çerçevede, Komite Başkanı Ileana Ros-Lehtinen (C-Florida) tasarıdan imzasını çekmiş bulunmaktadır.
 
Bununla birlikte, sözkonusu tasarının metninin, 20 Temmuz'da TM Dışişleri Komitesi'nde görüşülmesi ve oya sunulması öngörülen Dışişleri Bakanlığı 2012 Mali Yılı Yetki Yasası'na (State Department Authorization Act) ekletilmesi için Dış ilişkiler Komitesi azınlık grubu lideri Howard Berman (D-Kaliforniya) tarafından teklif verileceği öğrenilmiştir. Tasarının görüşülmesi sırasında tasarıya Patrikhane ve Kıbrıs'a ilişkin olarak da ülkemiz aleyhine ifadeler eklenmesi kuvvetle muhtemeldir. Türkiye aleyhtarı lobi ve baskı grupları bu konuda yoğun faaliyet yürütmektedirler.
 
Takdir edileceği üzere, içerisinde "Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi altındaki tüm Hristiyanları kasten yok ettiği" ifadesinin yer aldığı ve ülkemizdeki Hristiyanlara ait mal varlıklarının hak sahiplerine iadesi" çağrısının yapıldığı haksız bir metnin TM'de kabul edilmesi Türkiye aleyhtarı lobi ve baskı gruplarının ülkemiz aleyhine istismar edeceği ilave bir hukuksal ve siyasal bir zemin oluşturacaktır.