DSÖ Ulusal Tütün Kontrol Programı Kontrolörü Toker Ergüder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni 2004'te imzaladığını ve iç mevzuatın sözleşmeye uyumlaştırılması için çalışmalara başlandığını belirtti.

Tütün Kontrol Programı çerçevesinde DSÖ'nün 6 temel politikası olduğunu anlatan Ergüder, ''Bunlar insanları pasif içiciliğin zararlarından korumak, sigara bırakmak isteyenlere yardım etmek, tütün reklam promosyon ve sponsorluklarını yasaklamak, tütünün zararları hakkında uyarmak, tütün ürünlerinde alınan vergileri artırmak, toplumu eğitmek ve bunlarla ilgili çalışmaları takip etmek'' dedi.

Türkiye'nin bu kriterlerden ilkini 2009 yılında hayata geçirdiğini, TBMM'den bu ay geçen torba yasayla Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle 6 temel politikanın hepsinin yerine getirildiğini bildirdi.

Son değişiklikle sigara reklamlarının tamamen yasaklandığına ve sigara paketlerindeki resimli uyarıların kapladığı alanın yüzde 65'e çıkarıldığına işaret eden Ergüder, ''Türkiye, DSÖ'ye kayıtlı ve sözleşmeyi imzalayan 176 ülke arasında bu politikaları uygulayan ilk ve tek ülke olmasıyla başarılarına bir yenisini daha ekledi'' diye konuştu.


-Sağlık Bakanlığı'na teşekkür mektubu-


Ergüder, yaklaşık 20 yıldır çalışmalar yaptığı tütünle mücadele konusunda 3 rüyası olduğunu belirterek, bunlardan birinin geçen mart ayında Singapur'da gerçekleştirilen Dünya Sigara veya Sağlık Kongresi'nde gerçekleştiğini söyledi.

Bu kongrelere yıllardır katıldıklarını ve hep diğer ülke bakanlarının neler yaptıklarını dinlediklerini söyleyen Ergüder, ''İlk defa Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı burada tüm dünya ülkelerine Türkiye'de yapılan çalışmaları anlattı. Tabii bu çok önemli bir şey. Burada dünyada yaygın bir deyim olan 'Türk gibi sigara içmek'i, 'Türk gibi sigara içmemek' olarak değiştirdik'' dedi.

Türkiye'nin tütünle mücadelede dünyanın birinci ülkesi haline gelmesiyle ikinci rüyasının da gerçekleştiğini belirten Ergüder, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün 2'şer yıl arayla DSÖ Tütünle Mücadele Ödülü'ne layık görüldüğünü hatırlattı. Dünyada 5 yıl içerisinde 3 kez üst üste bu ödülü alan başka ülke olmadığına dikkati çeken Ergüder, Türkiye'nin inanılmazı başardığını vurguladı.

Türkiye'de sigara kullanım oranının yüzde 30'lara kadar düştüğünü, her 3 kişiden birinin sigara içtiğini belirten Ergüder, bu oran yüzde 15'in altına indiğinde üçüncü rüyasının da gerçekleşeceğini söyledi.

Ergüder, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerin ardından Sağlık Bakanlığı'na mektup göndererek, değişikliğin Meclis'ten geçmesi için ''yoğun çaba sarf eden'' Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve kanunun hazırlanmasında emeği geçen Sağlık Bakanlığı yetkililerine ''rüyalarını gerçekleştirdikleri için teşekkür ettiğini'' belirtti.


Yayıncı: Eda Ay

30.07.2012 11:38:41