İstanbul önceki gece eksi 7 derece ile 1979"dan bu yana en soğuk gecesini yaşadı. Kar yağışı dün akşamdan itibaren terk etti ancak soğuk hava bugün de sürecek. Yetkililer gizli buzlanmaya karşı vatandaşları uyardı...

MEGAKENTİ cuma akşamından bu yana etkisi altına alan kar yağışı dün sona ererken ve dondurucu soğuklar sürüyor. İstanbul"da önceki gece hissedilen eksi 7 derece, son 31 yılın rekoru oldu. İstanbul"da hava 1929"da sıfırın altında 16.9 dereceye kadar düşmüştü. İstanbul -16.9"u bir daha yaşamadı. Kayıtlara göre İstanbul"un en soğuk günleri şöyle; 1929"da -16.9, 1968"de -11.6, 1979"da - 7.9, 2004"de -6.4 derece olarak gerçekleşti. 26 Ocak 2010"da Sabiha Gökçen Havalimanı"nda yapılan ölçümlerde gece en düşük hava sıcaklığı -7, Beykoz ve Bakırköy"de - 6.6, Samandra"da -6.5 oldu.

Siyah buza dikkat

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) yaptığı yazılı açıklamayla, vatandaşları gizli buzlanma olarak bilinen siyah buza karşı uyardı: “Kar yağışlı havanın yerini güneşli ve açık gökyüzüne bırakması bekleniyor. Kurumaya yakın asfalt yüzeyleri buzlanmaya başlayacak. Akşam saatlerinde hava sıcaklıklarının daha da düşmesi nedeniyle yollarda gizli buzlanma tabir edilen ”siyah buz“ oluşacak. Gizli buzlanmaya tedbir olarak sürücülerin mutlaka kış lastiği takmaları gerekiyor. Sürücülerin öncelikle donan köprü ve viyadüklerde hızlarını düşürmeleri ve dikkatli araç kullanmaları can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor.”

Gece eksi 3 derece

Meteoroloji"ye göre, hava sıcaklıklarının gece yarısından sonra şehir merkezinde eksi 3, yüksek kesimlerde ise eksi 6 dereceye düşeceği tahmin edildi. Su saatlerinin donarak patlamaması için koruma altına alınması da önerildi.

3 kişi donarak öldü

Bu arada tüm Türkiye"de etkili olan dondurucu soğuklar 3 can aldı. Zonguldak"ın Muslu Beldesi"nde oturan belediyeden emekli 65 yaşındaki Mahir Artık, evine gelen suyun kesilmesi üzerine su borusuna bakmak için gittiği ormanlık alanda donarak yaşamını yitirdi. Isparta"nın Şarkikaraağaç İlçesi"nde de 53 yaşındaki Mehmet Duyar ve 80 yaşındaki Dursun Karataş donarak öldü.

Nehirler, göller dondu 5 bin köy yolu kapandı

Türkiye"nin kuzeyinden gelen soğuk hava, hayatı olumsuz etkiliyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu"da buzlanma ve don uyarısı yaptı. Edirne"de, kar yağışından sonra hava sıcaklığının eksi 15 dereceye birlikte Tunca Nehri ve süs havuzları buz tuttu. Bolu Abant"ta göl kısmen donarken, çatıların kenarında dev buz sarkıtları oluştu. Ankara"da Mogan ve Eymir gölleri kıyı kesimleri buz tuttu. Eskişehir"de Porsuk çayı da dondu. Başta Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye"de yaklaşık 5 bin köy yolunun dünyayla irtibatı kesildi.

Köpek zor kurtuldu

Karayolları ekipleri yolları açık tutmak için gece gündüz çalışıyor. Yolları temizleyen işmakinesinin önüne çıkan bu köpek ezilmekten son anda kurtuldu./vatan