Siemens"in faaliyet gösterdiği ülkelerin büyük bölümünde rüşvet verip ihale kazandığına dair iddialar mahkemeye taşındı. Rüşvet dağıtılan ülkeler arasında Türkiye"nin de adı geçti. Saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal"de Siemens"te rüşvetleri dağıtan kişi Tonio Arcaini"nin Ankara"da bir bakanla ihale öncesi yemek yediğine dair iddialar haberleştirildi. Mavi Hat davası sanıklarından işadamı Rubil Gökdemir, Siemens"in Ankara"da 57 milyon euro rüşvet dağıttığını iddia etti.

Skandala adı karışan ülkeler iddialarının üzerine gitti. Rüşvet listesindeki Yunanistan savcılarını devreye soktu, yöneticileri sorguladı. İsviçre, Çin, İsrail, Rusya, Norveç, Endonezya hatta Nijerya bile savcılarını harekete geçirip iddiaları araştırdı. Rüşvet çarkının içinde olduğu belirtilen Türkiye"de ise tek bir soruşturma açılmadı. Rüşvetle suçlanan Siemens sonunda baskılara dayanamadı ve hem Alman hem de ABD adaleti ile 1.6 milyar $ ceza ödemeyi kabul ederek uzlaşma yoluna gitti.

Uluslararası ihalelerde, hükümet çalışanlarına ihaleleri kazanabilmek için rüşvet vermekle suçlanan Alman devi Siemens, Amerikan ve Alman adaleti tarafından toplam 1.6 milyar dolar cezaya çarptırıldı. Siemens"in Alman adaleti ile anlaşması normal görülürken, şirketin ABD operasyonu rüşvet iddialarına karışmadığı halde ABD adaletine de 800 milyon dolar ödemesi ilginç bulundu. ABD yasalarına göre kendi ülkesinde iş yapan bir şirketin ABD sınırları içinde olmasa bile başka bir ülkede rüşvet vermesi suç sayılıyor. Zira Siemens"in karıştığı bu olay yüzünden ABD"deki küçük yatırımcıları zarara uğrattığı varsayılıyor.

Buna karşılık Siemens"in rüşvet dağıttığı ülkeler arasında adı geçen, bu konuda mahkemede süren davaya da yansıyan bir sürü iddia olduğu halde Türkiye"de Siemens"in karıştığı rüşvetle ilgili girişimde bulunulmadı.

Dünyada neler oldu?

Almanya"nn Münih kentinde 2006 Kasım ayında ortaya çıkarılan ve dünyada büyük yankı uyandıran Siemens rüşvet skandalında, önceki gün Amerika"da önemli bir karara varıldı. Uluslararası ihalelerde rüşvet dağıtmakla suçlanan Alman sanayi devi Siemens grubu, Amerikan ve Alman adaletine 1.6 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Şirket, hakkındaki rüşvet soruşturma dosyalarının kapatılması için Amerikan Adalet Bakanlığı"na 450 milyon dolar, ABD Borsa Denetleme Kurumu"na (SEC) 350 milyon dolar, Alman Adaleti"ne de 540 milyon dolar ödeyecek.

Bu ABD"de bir şirketin rüşvet nedeniyle ödeyeceği en büyük ceza oldu. Bu cezanın ödenmesiyle Siemens hakkında Amerika ve Almanya"da açılan tüm “kurumsal rüşvet soruşturması” kapatıldı. Şirket bunu, “Güzel bir Noel hediyesi” olarak tanımladı. Almanya, Siemens"in eski çalışanları hakkında “kişisel soruşturmalarına” devam edeceğini söyledi.

Dört kıtada rüşvet verdi

SEC"ten yapılan açıklamada, bu anlaşmanın Siemens"in ne rüşvet verdiğini reddettiği ne de kabul ettiği anlamına geldiği vurgulandı. Şirket bu parayı ödediği için Amerikan hükümet ihalelerine girmeye devam edebilecek. Almanya"da Münih Savcılığı tarafından 2006"da başlatılan soruşturmadan birkaç ay sonra, ABD"de de aynı iddialarla bir soruşturma başlatılmıştı. Siemens"in Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan birçok ülkede, ihaleler karşılığı hükümet yetkililerine rüşvet verdiği iddia edilmişti. Bu iddialar arasında ABD yer almıyordu. Ancak Amerikan adaleti, 2001 yılından beri New York Borsası"nda işlem gören şirketin, rüşvet vererek Amerikan borsa kurallarını ve Yabancı Rüşvet Uygulamaları Kanunu (Foreign Corrupt Practices, FCAP) ihlal ettiği için Siemens hakkında soruşturma başlattı.

Yunan savcı hemen bilgi aldı Nijerya bile rüşveti araştırıyor

ALMAN devi Siemens"in bir çok ülkede olduğu gibi resmi ihaleleri kazanmak için Yunanistan"da da iktidar ve muhalefetteki politikacıları rüşvet verdiği iddia edildi. Yunanistan iddialarla ilgili hemen soruşturma başlattı. Savcı, Almanya"da Yunan yetkililere rüşvet verdiğini itiraf eden eski Siemens yöneticisini sorgulamaya gitti. Başbakan Karamanlis, mecliste araştırma komisyonu kuracağını söyledi. 2005"te uluslararası ihalelerde rüşvet vermek için şirket içinde “rüşvet fonu” kurduğu ortaya çıkan eski Siemens yöneticisi Reinhard Siekaczek"in Munih"te çıkarıldığı mahkemede verdiği ifadesinde Yunanistan"da da rüşvet dağıttığını söyledikten sonra Yunan yargısı harekete geçti. 2005"te başlatılan soruşturma kapsamında bugüne kadar 150"e yakın ismin ifadesi alındı.

Polis tarafından basıldı

Soruşturmayı sürdüren Yunan savcı Nikos Zagorianos, Almanya"daki soruşturmaya bakan Alman savcıyla biraraya geldi. Almanya, daha fazla bilgi edinmesi için Yunan savcının Siekaczek"i sorgulamasına da izin verdi.

Almanya"da başlayan duruşmada Siemens"in rüşvet verdiği iddia edilen ülkeler, hemen kendi içlerinde soruşturma başladı. Arjantin"de Siemens"in ofisleri, polis tarafından basıldı. Nijerya"da da Siemens ile soruşturma başlatıldı. İsviçre, İtalya, Yunanistan, Çin, Macaristan, İsrail, Rusya, Norveç ve Endonezya"da savcılar, rüşvet iddialarını hala araştırıyor.