Değerli Aydın Post okuyucuları! Bu hafta sizleri Türkiye’mizin yedi bölgesine sanal ortamda götürmek istedim. Bir turizmci olarak ülkemizin her bölgesini ayrı ayrı seviyorum. Şimdi diyeceksiniz ki bu da nereden çıktı! Dr. Fevzi- Mürüvet Uğuroğlu Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan Suna Yıldız hocamın bir cümlesi ile ortaya çıktı. Anneler gününde hocamın anneler gününü kutlamak istedim. Konuşmamız sırasında bana ‘Aydın Bey bu Covid-19 pandemisinde herhalde en uzun süre evde kalma rekoru sizdedir.’dedi. Ben de ‘Evet hocam.’dedim. Çünkü biz turizmciler evde oturan kişiler değildik. Ama bu Covid-19 bizleri evlerde kalmaya zorladı. Ben de hocamın bu sözleriyle madem zorunlu olarak evdeyiz, neden hayallerimizde de evde kalalım dedim ve sizlerle birlikte sanal olarak ülkemizin birbirinden zengin yedi bölgesini gezmek istedim.

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir. Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi. Diğer üç bölge de Anadolu bütünlüğü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır. İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadoğu Bölgesi, Güneydoğu Anadoğu Bölgesi.

Türkiye’nin yedi bölgesini, doğal, kültürel, coğrafi yönleriyle tanımanızı isterim.

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz’in ılıman iklimi denize kıyısı olan eşsiz şehirleri ve tarihi kalıntıları bu bölgede gezilip görülmesi gereken yerlerin sayısını artırmaktadır. Akdeniz gezisini hem deniz, hem doğa hem de kültürel bir geziye dönüştürebilirsiniz. Bu bölgede mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Kekova, Termessos, Patara, Phaselis, Antalya Kaleiçi, Aspendos, Olympos, Apollon Tapınağı, Perge, Düden Şelalesi, Damlataş Mağarası, Alanya Kalesi ve Dim Çayı yer almaktadır. Akdeniz’in incisi olan Antalya bölgenin en gözde şehirlerindendir.
Akdeniz mutfağı tadılması gereken en değerli mutfaklardandır.

Ege Bölgesi

Ege bölgesi tıpkı Akdeniz bölgesi gibi denizi, kumu güneşi, doğal ve tarihi güzellikleri ile gezilip görülecek yerin en fazla olduğu bölgelerden bir tanesidir. Ege’nin en popüler şehri olan İzmir ve çevresi gidenleri kendisine hayran bırakacak manzaraları içinde barındırmaktadır. Ege kıyılarında mutlaka uğramanız gereken yerlerin listesi ise şöyle; Bergama, Dikili, Karagöl, Özbek Köyü, Urla, Kuşadası, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar,  Bodrum, Aliağa, Çandarlı, Datça, Marmaris, Fethiye… gezilip görülmesi gereken yüzlerce yerden sadece bir kaçıdır. Unutmadan Denizli şehrinde bulunan Pamukkale de Ege bölgesinde görülmesi gereken doğa harikalarındandır. Ege mutfağında birbirinden lezzetli ve çeşitli otlardan yapılan meze ve yemeklerin tadına mutlaka bakmalısınız.


Karadeniz Bölgesi

Karadeniz bölgesi adeta ülkemizin yeşile en çok doyduğu, yeşilin tüm tonlarını içerisinde barındıran eşsiz doğası ile görenleri kendisine hayran bıraktığı eşsiz bölgelerinden bir tanesidir. Karadeniz kıyıları doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel kalıntıları da içerisinde barındırmaktadır. Karadeniz de Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, Giresun, Sinop şehirleri mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler arasında gelmektedir. Trabzon ve Rize nin yaylaları, Sümela manastırı, kiliseleri, nehirleri ile insanı cezp eden yerler arasındadır. Ayder Yaylası ise en meşhur yaylası olarak Karadeniz bölgesinin en çok turist çeken yaylasıdır. Uzungöl, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı turistik bölgedir. Adını kıyısında bulunduğu gölden alır. Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur. Samsun ve Ordu şehirleri de yine Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini bünyesinde barındıran nadide şehirler arasında yer almaktadır. Doğu Karadeniz dışında ise Amasra, Safranbolu,  Bolu, Abant doğal güzelleri bünyesinde barındıran enfes yerler arasında bulunmaktadır.
Karadeniz mutfağında tatmanız gerekenlerin başında; Hamsiköy’ün meşhur sütlacı, Akçaabat’ın köftesi, Uzungöl’un alabalıkları, Çayeli’nin meşhur İspir fasülyesi, Karadeniz’in meşhur mıhlaması gelmektedir.

Marmara Bölgesi

Marmara bölgesi denildiğinde akla ilk gelen şehir ülkemizin en büyük metropolü olan İstanbul’dur. İstanbul başlı başına Marmara bölgesinin görülmesi gerekenleri bünyesinde barındırmaktadır. Kapalı çarşı, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Camii, Eyüp Sultan Camii, Pier Loti, Dolmabahçe ve Beylerbeyi  Sarayı, Adalar bölge içerisinde görülmesi gereken yerler arasındadır. Edirne’nin Selimiye Camii, Tabyaları, Tekirdağ’ın sahilleri de mutlaka ziyaret edilmelidir.
İstanbul gecelerinde meşhur Kumkapı eğlencesine tanık olmalısınız. İstiklalde yürüyüp Çiçek Pasajını ve Galata Kulesini ziyaret etmelisiniz. Marmara mutfağına gelince, ülkemizin tüm mutfaklarını içinde barındıran mutfaktır.

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu bölgesi sınırları içerisinde tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. İç Anadolu denildiğinde ilk akla gelen iller kuşkusuz Ankara ve Konya illeridir. Ülkemizin başkenti olan Ankara şehrinde Atatürk Orman Çiftliği ve Anıtkabir, Meclisler, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, Ankara Kalesi görülmeden dönülmemesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Konya denildiğinde ise kuşkusuz Mevlana’nın türbesi, müzesi ve Şems-i Tebrizi’nin türbeleri ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Ayrıca Alaattin Tepesi ve Camii, Karatay Müzesi, Yivli Minare de görülmelidir.  İç Anadolu bölgesinde doğal güzellik harikası olarak mutlaka Kapadokya ziyaret edilmelidir. Peri bacalarının eşsiz güzelliği, Ürgüp’ün tarihi evleri, mağaraları ve kendisine has kültürü tanık olunması gereken manzaraları içerisinde barındırmaktadır.
İç Anadolu mutfağı çok zengin bir mutfaktır. Ankara’nın et yemekleri, Konya’nın etli ekmeği ve tandırı, Kayseri’nin mantısı, sucuğu, pastırması, Kapadokya bölgesinin testi ve çömlek kebabı mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdendir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu bölgesi, bu toprakların tarihe tanıklık eden verimli havzalarını sınırları içerisinde barındırmaktadır. Mezopotamya’nın eşsiz görüntüsü ve etrafındaki tarihi kalıntıları özellikle tarih severleri kendisine çekmektedir. Bu bölge de Antep, Şanlıurfa ve Mardin şehirleri mutlaka ziyaret edilmesi gereken en gözde şehirlerdir. Halfeti, Midyat ilçeleri tarihi kucaklayan yerleşim yerleridir. Yine bölgede bulunan ve Mardin’ e yakın olan Soğuk su bir vahayı andıran görüntüsüyle sizleri büyüleyecektir. Ayrıca, Midyat’ta Mor Gabriel Kilisesi, Urfa’da Balıklıgöl, Harran Ovası ve insanlığın doğuşuna tanıklık eden Göbeklitepe, Tanrıların dağı olarak adlandırılan Nembut’ta Kommagene uygarlığına ait heykelleri mutlaka görmeli ve burada güneşin doğuşunu veya batışını seyretmelisiniz.
Güneydoğu Anadolu mutfağı bölgenin tarihi ve kültürel çeşitliliği gibi zengindir. Urfa’nın ciğeri, Antakya’nın künefesi, içli köftesi; Antep’in kebap ve baklavaları tatmanız gereken lezzetler arasındadır.

Doğu Anadolu Bölgesi

Doğu Anadolu bölgesi tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran eşsiz bölgelerimizden bir tanesidir. Doğu Anadolu bölgesinde görülmesi gereken doğal güzellikler arasında kuşkusuz Van Gölü ilk sırayı almaktadır. Van gölünün eşsiz güzelliği ile büyüleneceğinize eminiz. Van gölünün yanı sıra Kars ve Erzurum illeri de görülmeye değer iller arasındadır. Yine Doğu Anadolu da bulan Ahlat, Ağrı Dağı gezi güzergahınıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Doğu Anadolu mutfağı da diğer mutfaklarımız gibi meşhurdur. Et yemekleri tüm yemeklerden önceliklidir. Kahvaltıda dahi et yemeği bulunmaktadır. Van kahvaltısı da ülkemizin en meşhur kahvaltısıdır.

Sayın Aydın Post okuyucuları! Uzun zamandır ülke ve dünya gündemini meşgul eden Covid-19 haberlerinden biraz da olsa sıyrılıp sizlerle birlikte ülkemizin ne kadar zengin tarihi, kültürel, coğrafi güzelliklere sahip olduğunu evde kalma mecburiyetinde olduğumuz şu günlerde daha iyi anladık!

YUPA TUR ailesi olarak Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. Çok yakında sağlıklı günlerde birbirinden zengin ve keyifli turlarımızda buluşmak dileğiyle! Kendinize iyi bakın, değerli yorumlarınızı bekliyoruz.