Alanya’da ölen ve mirasçıları olmadığı saptanan iki İngiliz’in gayrimenkulleri devlete kaldı. 
 
Antalya Defterdarı Hidayet Mat, ölen veya kaybolan, mirasçısı bulunmayan yabancıların gayrimenkullerinin çeşitli yollarla ve sahte belgelerle başkalarının eline geçmesini önlemek amacıyla geçen yılın mart ayında pilot bölge seçilen Alanya’da bir proje başlattı. Proje kapsamında Alanya Nüfus Müdürlüğü, ölen her yabancı uyruklu kişinin bildirimini Alanya Mal Müdürlüğü ve Antalya Defterdarlığı’na yapıyor. Alanya Mal Müdürlüğü, öncelikle ölen kişinin üzerine kayıtlı gayrimenkul olup olmadığını belirliyor. Taşınmaz malın belirlenmesi halinde büyükelçiliğe yazı gönderiliyor. Büyükelçiliğin araştırmasında mirasçı belirlenemezse bu taşınmaz devlete kalıyor. Bu yıl Alanya’da vefat eden ve mirasçısı çıkmayan iki İngiliz vatandaşının gayrimenkulleri, devlete kaldı. Mirasçısı bilinmeyen bazı gayrimenkullerle ilgili yazışmalar ise halen devam ediyor. 
 
Yaklaşık 37 bin yabancı 
Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Kaş ve Alanya arasında yerleşik 22 bin, Alanya merkezde 15 bin civarında yabancının bulunduğunu ve ölen ya da kayıp olup da haber alınamayan yabancıların gayrimenkullerinin mirasçılarını araştırmaya devam ettiklerini açıkladı. “Biz araştırma yapmaya başladıktan sonra büyükelçiliklerden sordurttuğumuz gayrimenkullerin bir sürü mirasçısı çıktı” diyen Mat, şu ana kadar iki yabancının gayrimenkullerinin devlete kaldığını bildirdi. 
 
Zaman zaman yabancıların ve mirasçıların sahte belgelerle aldatıldığını ifade eden Mat, sahipsiz olarak görünen bu gayrimenkullerin sahtecilikle ele geçirilmesine izin vermemek adına bu uygulamayı başlattıklarını belirtti. Mat, “Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanun’un miras ile bölümünde ’Miras ölenin milli hukukuna tabidir’ deniliyor” dedi. 
 
Antalya Defterdarı Hidayet Mat’ın başlattığı proje, Maliye Bakanlığı’nın kendi içinde yaptığı beş ’En İyi Proje’ arasında yer almıştı.
 
radikal