Büyükşehir ile birlikte 36 beldenin kapanacağı Aydın’da bir çok belde de ‘belediyemi dokunma’ kampanyaları başlatılırken, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ‘büyükşehir’ konusunu değerlednirdi.

AK Parti iktidarı olarak iktidara geldikleri günden beri sorunlu konularda çözümü hep sistemde aradıklarını dile getirerek konuya başlayan Mehmet Erdem, “Biz çözümleri küçük değişikler yaparak bulmak yerine yaranın olduğu bölümü tamamen temizleyerek arıyoruz. Büyük şehir konusu da bu ülkenin bir ihtiyacından kaynaklanan bir gereksinimdir. Gelecek nesillerimize daha iyi bir çevre, daha düzenli yerleşim yerleri ve yaşanabilir köyler bırakmak adına biz kentleşmede de bir sistem değişikliğine gidiyoruz” dedi.

‘BELDESİNE GİREMEYEN BELEDİYE BAŞKANI VAR’

Büyükşehir organizasyonunun sadece Aydın fotoğrafı ile bakılmaması gerektiğini dikkat çeken Mehmet Erdem, “Büyükşehir organizasyonunu Türkiye fotoğrafı ile bakmalıyız. Sadece Aydın’daki belde belediyelerini bakarak, ‘vay efendim beldemiz kapanıyor, kapanmasın’ demek doğru değil. Türkiye’de öyle belde belediyeleri var ki belde belediye başkanı sorumlu olduğu beldeye giremiyor. Neden adam beldeyi temizleyen işçisinin maaşını ödeyemiyor. Aydın’daki belde belediyelerimiz her şeyi ile çok düzgün fakat bir Konya’yı ele alalım 300 küsür belde belediyesi var. Hepsinde de makam arabası var, fakat bir çoğu iş yapamıyor, hizmet üretemiyor”

‘KAYNAK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLECEK’

Büyükşehir ile birlikte merkezde hem ekonomik hem de siyasi açıdan çok güç bir yönetimin oluşacağını kaydeden Erdem, “Büyükşehir ile birlikte Aydın’a gelirler vergisi ve kurumlar vergisinden kişi başına gönderilen payda artacak. Bu pay şuanda fert başına 220 TL, Büyükşehir ile birlikte bu pay direk 340 TL’ye yükselecek. Bu pay Büyükşehir belediye başkanının kullanımına verilecek. Kapanan beldelerin kaynakları Büyükşehir aktarılacak. En küçüğünden Türkiye’nin binlerce belde belediyesindeki makam araçları kullanım dışı kalarak buralardaki kaynak israfları önlenmiş olacak. Bütün bunlar büyükşehir yönetimini ekonomik olarak çok güçlü yapacak” dedi.

‘40-50 YILDA ÇÖZÜLEMEYECEK SORUNLAR 10-15 YILDA ÇÖZÜLECEK’

Büyükşehir organizasyonu ile köylere de bir çok hizmetin gideceğini dikkat çeken Mehmet Erdem, “Bugün köylerimizde çöpler ne yapılıyor, bir dereye yada bir uçurumdan aşağıya dökülüyor, hatta bir çok beldemizde ve ilçemizde çöpler gelişi güzel bir kenara dökülüyor. Bunu önlemek için ne yapmak gerekiyor katı atık tesisleri kurmak gerekiyor her köy, her belde bunu yapabilir mi? imkanı yok belki 60-70 yıl sonra yapılır. Köyler beldeler atık sularını ne yapıyor gelişi güzel doğaya bırakıyor. Mevcut sistemde her köye her beldeye alt yapı yapılabilir mi imkansız gibi bir şey. Fakat güçlü Büyükşehir belediyesi köylerdeki çöpleri toplayacak, tabi bu toplanan çöpler ilin belirli yerlerinde kurulacak katı atık çöp depolama sistemlerinde depolanacak. Büyükşehir belediyesi ASKİ’yi kuracak. Aydın Su Kanalizasyon İşleri köylerde, beldelerde kanalizasyon içme suyu çalışmaları yapacak. Arıtma tesislerinde temizlenecek atık sular. Büyükşhir ile birlikte şehirdeki ev içinde, köyde yapılacak ev içinde aynı noktadan imar izni çıkacak. Didim’de ayrı, Buharkent’te ayrı, Ilıdağ’da ayrı Karacaören’de ayrı imar izinleri çıkmayacak. Tabi bütün bu bahsettiklerimiz bugün Büyükşehir olduk yarın hayatımıza girecek diye bir şey yok. Bu bahsettiğimiz sorunlar mevcut sistemde 40-50 yılda çözülemeyecek sorunlar ama inşallah Büyükşehir sistemi ile 10-15 yılda çözülecek” dedi.

‘KÖYLÜM HAYVANINI BAKACAK’

‘Büyükşehir ile birlikte köylerde hayvan bakılamayacak’ ‘Köylüler çok afaki vergiler ödeyecek’ eleştirilerine de yanıtlayan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Bugün Dalama belediyesi sınırları içerisinde hayvan bakılıyor, Köşk sınırları içerisinde hayvan bakılıyor. Bakın buralar belediye. Ha tabi yaşam alanlarımızda ahırlar kalkar mı kalkabilir tabi buda zamanla. Yerleşim yerleri dışında toplu hayvan ahırları olsa güzel olmaz mı? Ama kimse bugün Büyükşehir olduk köyde hayvan bakamazsınız diye sizin karşınıza çıkamaz. Köylülerimiz hayvanını bakacak. Diğer yandan bugün şehirde yaşayan vatandaşın ne vergisi yüzde 300 artmış ki yarın Büyükşehir gelince köylülere afaki vergiler gelecek deniliyor. Bunlar ucuz, popülist siyaset” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE KAZANACAKSA BİZ KAYBETMEYE RAZIYIZ”

Büyükşehir organizasyonunu Türkiye’deki birçok kangren olmuş yaranında çözümü olduğuna inanarak bu yola girdiklerini belirten AK Partili Mehmet Erdem, “AK parti hükümeti olarak biz ülkemizin, vatandaşımızın yararına olacağına inandığımız çalışmaların içerisindeyiz. Sağlık alanında sorun vardı sistemi değiştirdik bugün herkes istediği hastanede tedavi olabiliyor. Eğitimde sorun vardı sistemi değiştirdik bugün çocuklarımız kitaplarını sıralarının üstünde buluyor. Yerel yönetimlerde bir sorun var bunuda inşallah bir sistem değişikliği ile çözeceğiz. Biz buna inandık bu yolda oy kaybetmekte olsa milletin çıkarları için bu yoldan dönmeyiz. Aydın’da Büyükşehir ile birlikte 36 tane belde belediyesi kapanacak. Bu 36 beldemizde 103 bin seçmen var. Biz bunları kızdırıp küstürebiliriz. 103 bin seçmen demek Aydın’da seçimin kaderini etkilemek demektir. Fakat Türkiye kazanacaksa, biz kaybetmeye razıyız. Oyda kaybetsek vatandaşın çıkarları için doğru bildiklerimizi hayata geçireceğiz” dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png