İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail parlamentosunun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonunda yaptığı konuşmada Suriye ile barış görüşmeleri için "İsrail, ön koşul öne sürmeksizin Suriye ile müzakerelere hazır" dedi, ancak durumun bir arabulucu gerektirmesi halinde Fransa'nın arabuluculuğunu tercih edeceğini belirtti.
Komisyonda İsrail Sanayi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in geçen ekim ayındaki Türkiye ziyaretine de atıfta bulunan Netanyahu, Ben-Eliezer'in ziyaretinin Türkiye ile ilişkileri olumlu etkilediğini vurguladı.

Komisyonda Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların 10 ay süreyle durdurulması kararına da değinen Netanyahu, bu kararın barış müzakerelerinin ilerletilmesi amacıyla, yoğun değerlendirmeler sonucu alındığını ifade etti ve "Biz, müzakereleri kimin gerçekten istediğini, kimin istemediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz" diye konuştu.

Netanyahu, dondurma kararının başlamış durumdaki inşaatları kapsamadığının altını bir kez daha çizdi.

Netanyahu ayrıca, İran'ın devam eden nükleer programı ile ilgili endişelerini de dile getirdi. İran'ın tüm dünya ülkelerine olduğu gibi kendi halkı için de bir tehdit oluşturduğunu savunan Netanyahu, İran'ın seçimlerdeki şiddet uygulamasını, Kum kentinde ortaya çıkarılan nükleer tesisi örnek verdi; ayrıca İran'ın uluslararası toplumu aldattığını ve halkının da internet yoluyla bilgi edinme hürriyetini engellediğini öne sürdü.

Netanyahu, "İran ulusunun bir bölümünün rejime karşı duyduğu derin nefret, İsrail için önemli bir koz olabilir" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail'in kuzeyindeki duruma da değindi. "Geçmişte Hizbullah'ı sadece bir milis gücü olarak gördüysek de Hizbullah bugün gerçek bir Lübnan ordusu haline gelmiştir" diyen Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnan ordusu içinde önemli bir güç olarak yerini aldığını, silahlanma ve örgütlenmesinin gerçek bir ordu gibi olduğunu, Lübnan hükümeti ve Hizbullah'ın artık iç içe geçmiş olduğunu savunup, "İsrail'e karşı herhangi bir ihlalin sonuçlarına birlikte katlanırlar" ifadelerini kullandı./yeni şafak