Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ile St. Petersburg'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Putin, "Eni ve Gazprom Karadeniz'in altından Mavi Akım-1 doğalgaz boru hattını inşa etti. Şimdi benzer şekilde Güney Akım'ı inşa etmek onlara zor olmayacak." dedi.
Basının sorularını cevaplayan Putin, Ukrayna'nın by-pass edilerek Avrupa pazarına ulaşmayı planlayan Kuzey Akım doğalgaz boru hattının da zamanında tamamlanacağını ümit ettiklerini söyledi. Putin, İtalya Cumhurbaşkanı Silvio Berlusconi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birlikte katıldıkları tele-zirvede Güney Akım'ın Kuzey Akım'dan daha önce bitebileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Kuzey Akım için gerekli tüm donanım ve boru hatlarının satın alındığını, çevre ile ilgili de analizlerin tamamlandığını kaydeden Putin, "Bu çok özel bir proje. Doğalgaz üreticileri, alıcıları ve Avrupalı şirketler buna dahil oluyor. Sadece bir İtalyan şirketi 2,5 milyar dolarlık malzeme tedarik etti." bilgisini verdi. Putin, Kuzey Akım'da çevre ve ekonomik alanla ilgili izinlerin de hazır olmasının projenin vaktinde ilerlemesi için önemli olduğuna işaret etti.

PUTİN FİNLANDİYA'YA TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Hangi hattın daha önce tamamlanacağı konusunda değerlendirmede bulunurken zorlandığını kaydeden Rusya başbakanı, "Güney Akım'ın hızlı bir şekilde tamamlanacağından endişem yok. Jeolojik ve sismik çalışmalarının ardından, inşa süreci de başlıyor. Kuzey Akım'ın da öngörülen zamanda tamamlanacağını ümit ediyorum. İzinlerin bir an önce tamamlanması gerekiyor." hatırlatmasında bulundu. Putin, Finlandiya'ya Türk hükümetinin hızlı karar alma sürecini örnek gösterdi.

Rus Gazprom, Alman E.ON Ruhrgas, Alman BASF-Wintershall ve Hollandalı Gasunie enerji şirketi 12 milyar dolara mal olacak Kuzey Akım doğalgaz boru hattını birlikte inşa ediyor. Ekonomi sahası kullanılan Danimarka gerekli izinleri 20 Ekim'de verirken, Finlandiya ve diğer ülkeler çevre konusunda yaşanan endişelerden dolayı beklemedeler.

Hattın 2012 yılında tamamlanabilmesi için tüm izinlerin yıl sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Finlandiya başbakanı St. Petersburg temaslarında gerekli izinleri verecekleri konusunda taahhütte bulundu./yeni şafak