CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'nin işsizliği yenmesi gerektiğini belirterek, ''AK Parti'nin işsizliği yenme konusunda hiçbir pojesi yoktur'' dedi.

Maltepe'de bir lokantada ilçedeki muhtarlarla bir araya gelen Hamzaçebi, yaptığı konuşmada, partisinin seçim beyannamesinin 2 ana unsurundan birinin siyasi diğerinin ise ekonomik olduğunu söyledi. Hamzaçebi, siyasi programdaki önceliklerinin kişinin hak ve özgürlüklerinin en fazla düzeye çıkarılması olduğunu belirtti.

Siyasi partiler ve Seçim Kanunun değiştirilmesi yönündeki çalışmalarını da anlatan Hamzaçebi, yüzde 10'luk seçim barajının halk iradesinin Parlamentoya yansımasının önündeki en önemli engel olduğunu kaydetti.

Hamzaçebi, ''Demokrasiyi bütün vatandaşların ortak ülküsü haline getireceksek mutlaka seçim barajını daha aşağı indirmeliyiz'' dedi.

Barajın yüzde 7'inin de altına indirilmesi gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, makul bir barajla Türkiye'de seçim sisteminin daha demokratik bir hale getirilebileceğini dile getirdi.
Akif Hamzaçebi, demokrasilerin kişinin hak ve özgürlüklerini gözetmesi gerektiğini, bunun için de kişinin özgürlükleri karşısında devletin gücünün azaltılması gerekliliğine işaret etti.

Vatandaşların en önemli sorununun ekonomik, ekonominin en büyük sorununun ise işsizlik olduğunu kaydeden Hamzaçebi, Türkiye'de 5 milyon işsiz bulunduğunu söyledi.

Hamzaçebi, ''Türkiye'nin işsizliği yenmesi gerekir. AK Parti'nin işsizliği yenme konusunda hiçbir projesi yoktur. Kanal İstanbul projesi sunanların işsizlik konusunda hiçbir projesi yoktur'' diye konuştu.

AK Parti'nin 9 yıllık iktidarı döneminde işsizliğin yukarı çekildiğini de öne süren Hamzaçebi, mevcut ekonomik programın yatırımı değil, ithalatı teşvik ettiğini, bu politikayla Türkiye'de yatırımın olamayacağını belirterek, ''Türkiye'de iş ve yatırım isteniyorsa yapılması gereken bir an önce bu hükümetten kurtulmaktır'' dedi.

-''BİZ, 11 İLİ 2012'DE BÜYÜKŞEHİR YAPMIŞ OLACAĞIZ''-

Hamzaçebi, 11 ilin büyükşehir belediyesi olacağının dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını da anımsatarak, bunu CHP olarak olumlu bulduklarını, ancak seçim öncesinde açıklanmasını eleştirdi.

Kendilerinde de böyle bir projenin uzun zamandır var olduğunu anlatan Hamzaçebi, ''Biz, 11 ili 2012 yılında büyükşehir yapmış olacağız'' dedi.

Merkezi yönetimin yerel yönetimlere kaynak tahsisinde objektif bir yöntem uygulamadığını da öne süren Hamzaçebi, yerel yönetimlere yönelik çifte standart uygulandığını, AK Partili belediyelerin kollandığını iddia etti.

CHP'li belediyelere merkezin destek değil, köstek olduğunu, en son İzmir Büyükşehir Belediyesine seçimin hemen öncesinde bir baskın düzenlendiğini söyleyen Hamzaçebi, ''Gelsinler, gitsinler. Bizim belediyelerde herhangi bir korkumuz yok. Bir şey tespit ediliyorsa yasalar uyarınca da bunun gereği bu yapılır. Bundan gocunmayız. Nedense hiçbir AK Partili belediyede, bizim belediyelerimiz ölçeğinde böyle bir denetleme yapılmıyor'' diye konuştu.

Hamzaçebi, muhtarların özlük haklarının da yeniden düzenlenmesinin şart olduğunu belirtti.
CHP'nin ''Aile Projesi'' gibi projeleri için ''Kaynak yok'' diyenlerin, şimdi bu projeleri sahiplendiğini de ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''CHP'nin projelerine eğer cevap verilemiyorsa iktidar partisi konuyu başka taraflara çekiyor. Dine çekiyor. Toplumumuzun manevi değerlerine çekiyor. Bu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başlangıçtan bu yana uyguladığı bir stratejidir. Toplumu manevi değerler, dini değerler konusunda kutuplaştırmak. Kutuplaştırma siyasetini güderek, manevi değerlerin sahibi olarak kendisini halka sunmak ve diğer siyasi partileri de bunun karşısında konumlandırmak. Baştan beri yapılan budur. Son 1-2 haftadır yapılmak istenen yine budur. Böyle birşey yok. Biz toplumumuzun, insanımızın değerlerine en az Adalet ve Kalkınma Partisi kadar sahibiz. En az diyorum, bir farkımız var, biz onu siyaset konusu yapmıyoruz.''

Hükümetin 9 yıldır iktidarda olmasına rağmen ''Bir iktidar seçkinleri var'' söylemini kullandığını da belirten Hamzaçebi, ''9 yıldır iktidarda Adalet ve Kalkınma Partisi var ama hala Don Kişot'un yel değirmenine saldırması gibi o da iktidar seçkinlerine saldırıyor. Vatandaşımız bunu görüyor. İktidarda halk üzerine baskı kuran iktidar seçkinleri yok, halk üzerinde baskı kuran AKP seçkinleri var. Bu seçimde vatandaşımız AKP seçkinlerine al aşağı edecektir'' diye konuştu.

A.A.