Enerji Bakanı Taner Yıldız 21. Dünya Petrol Kongresi'ne katılmak üzere bulunduğu Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, “Irak'ta son dönemde yaşanan sorunlar ve rafinerideki üretimin durması işlenmiş petrol ürünlerinin Türkiye'den tedarik talebini artıracak” dedi. Enerji Bakanı, “Irak'ın işlenmiş petrol ürünü talebinin artması Habur gümrük kapısının yoğunluğunun artmasına neden olur, güvenlik dahil fiziki şartlar belirler bu talebin karşılanmasını zorlar” diye devam etti.

İNDİRİM TALEBİMİZİ İLETECEĞİM 

Yıldız, “Rusya ile kontratlarımız 2015 başından itibaren doğalgaz fiyatında revizyon hakkı veriyor, indirim talebimizi bugün Rusya Enerji Bakanı'na ileteceğim” diye devam etti. Enerji Bakanı, “Doğalgazın yükselen maliyetlerini dengelemeye çalışıyoruz, indirim alsak bile doğalgaz fiyatlarının düşmesi zor” dedi.

RUS GAZININ FİYATI DAHA UCUZ OLMALI 

Yıldız, “Mavi Akım hattından 3 milyar metreküplük ek gaz alacağız ama Rus gazı fiyatından daha ucuz olmalı; bu gazın Türkiye'ye gelişi 2016 yılına sarkacak” şeklinde konuştu.

LNG YATIRIMLARINA SICAK BAKIYORUZ 

Yıldız, “Yerli ve yabancı ortaklı bir şirket Ege Bölgesi'nde 6 milyar metreküp kapasite ile LNG tesisi kurmak için talepte bulundu, buna sıcak bakıyoruz” dedi. Bakanın konuşmasından öne çıkan diğer detaylar şöyle -Musul'a satılan elektriğin kontrat süresi merkezi hükümetle yapılacak görüşmeyle bu yenilenebilir. -Kuzey Irak'tan günlük 120,000 varil petrol akışı sürüyor, Ceyhan'daki depoda 2.3 milyon varil petrol bulunuyor. -Katar'dan Kasım-Aralık-Ocak ve Şubat aylarında ek LNG alacağız.