İtalyan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) KKTC'ye Doğrudan Ticaret Tüzüğüne yönelik kararı nedeniyle Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin" gelecek yıl ortalarında duracağı" tahmininde bulundu.

Düşünce kuruluşunun "AB-Türkiye-Kıbrıs Üçgeninde Şaşırtıcı Miyopluk" başlıklı raporunda, limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açmaması nedeniyle AB üyelik müzakerelerinde 8 faslı dondurulan Türkiye'nin kalan bazı fasıllarda Fransa ve Kıbrıs Rum kesiminin siyasi engeliyle karşılaştığı ifade edildi.

AB sürecinde bugüne dek müzakerelere konu 33 fasıldan 13'ünü açan ve 17'sinde engelle karşılaşan Türkiye'nin önünde açabileceği 3 fasıl kaldığı kaydedilen raporda, bunlardan rekabet politikasının bu yıl içinde, kamu alımlarının 2011'in ilk yarısında, sosyal politika ve istihdam faslının ise Türkiye'deki seçimlerin ardından açılmasıyla müzakerelerin tıkanacağı görüşünü öne sürdü.

AP'nin son kararıyla "çok önemli bir fırsatı heba ettiği" ifade edilen raporda, "AB müzakereleri durdurulan bir Türkiye'nin hem iç siyasi gelişmeler hem de dış politika tercihleri açısından hızla AB ile bağlarını koparacağı" iddia edildi.

AB ile Türkiye'nin yollarını ayırmasının ne AB'ye, ne Türkiye'ye ne de Kıbrıs Rum kesimine faydası olacağı kaydedilen raporda, bu durumda "Türkiye'de iç reform sürecinin rayından çıkma ve hızlı dış politikanın pusulasını kaybetme riskinin artacağı, Kıbrıs Rum kesiminin güvenlik ihtiyacının şiddetleneceği ve AB'nin Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'yı birleştirerek çok kutuplu dünyada güvenilir bir kutup olma fırsatını kaçıracağı" görüşü dile getirildi.

AB Komisyonu'nun bu yıl yürürlüğe giren, yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'na dayanarak AP'nin ve oyçokluğu esasına göre üye ülkelerin onayına sunduğu KKTC için Doğrudan Ticaret Tüzüğü, AP Hukuk İşleri Komitesi'nin 18 Ekimde benimsediği hukuki yorumla parlamento gündeminden çıkarılarak, üye ülkelerin oybirliğiyle alması gereken bir karar haline dönüştürülmüştü.

A.A.