Türkiye-İran doğalgaz mutabakat zaptı imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, "Mutabakat zaptıyla enerji alanındaki işbirliği ve çalışmalar bir adım daha ileriye taşınacak" dedi.

Türkiye ile İran arasında, doğalgaz alanında işbirliğini geliştirmeyi ve mevcut projeleri yaşama geçirmeyi öngören mutabakat zaptı, bugün Tahran'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri tarafından imzalandı. Hilmi Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Mutabakat zaptıyla enerji alanındaki işbirliği ve çalışmalar bir adım daha ileriye taşınacak" dedi.
Enerji güvenliğinin ülkelerin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Güler, "İşbirliğinin ikili, bölgesel ve dünya genelinde olumlu yansımaları olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Mutabakat zaptıyla yol haritası çizildiğini, tarafların görevleriyle teknik konuların tanımlandığını belirten Güler, "Enerji arzı güvenliği gibi son derece önemli bir konuda hem çözüme katkıda bulunuyoruz hem de çözümün bir parçası oluyoruz. Türkiye'nin ve Avrupa'nın doğalgaza ihtiyacı var" dedi.

Güler, şunları kaydetti:

"2007'den bu yana titiz ve kapsamlı çalışmalar yapılarak bu noktaya gelindi. Konunun teknik boyutu ve müzakereler doğal olarak zaman alıyor. Önemli bir mutabakat zaptı imzaladık, gereken çalışmaları başlatacağız. Türkiye olarak bu projeyi ciddi şekilde takip edeceğiz. Bu proje, iki ülkenin yanısıra bölge ülkelerini ve Avrupa'yı da büyük ölçüde ilgilendiriyor." Projenin yaşama geçirilip geçirilmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Güler, "Türkiye olarak neyi imzaladıysak ciddi olarak takip ediyoruz. Doğalgaz çıkarılması, rafineri ve boru hattını kapsayan büyük bir proje. Doğal olarak zaman alacak" diye konuştu.

Güler, çalışmaların çok yavaş ilerlemesinde dış baskıların etkisinin olup olmadığına ilişkin bir soruya da, "Baskı söz konusu değil" diye karşılık verdi.

İran'dan alınacak doğalgaz miktarının müzakere edildiğini, ancak fiyat konusunun ele alınmadığını vurgulayan Güler, "Çok kapsamlı olan ve 1 yıl kadar sürecek teknik çalışmayı hemen başlatıyoruz" dedi, mutabakat zaptının her iki ülkeye, bölgeye ve dünyaya hayırlı olması temennisinde bulundu.


"ENERJİ İŞBİRLİĞİ DAHA DA PEKİŞTİ"

İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri de, iki ülke arasındaki mutabakat zaptının enerji alanındaki işbirliğini daha da pekiştirdiğini söyledi. Nozeri, "Mutabakat zaptının uygulanmasına yönelik taraflar arasında düzenli toplantılar yapılacak ve çalışma grubu oluşturulacak" diye konuştu. Teknik çalışmaların 1 yıl kadar sürebileceğini belirten Nozeri, Güney Pars havzasındaki doğalgazı taşıyacak boru hattının 1850 kilometre olduğunu bildirdi.

Boru hattı projesinde Türkiye ve İran'ın ortak yatırım yapabileceklereni anlatan Nozeri, iki ülkenin enerji alanındaki işbirliğini geliştirmeyi öngören mutabakat zaptının imzalanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.


"MUTABAKAT ZAPTI NEYİ ÖNGÖRÜYOR"

Türkiye ile İran'ın enerji alanındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmeyi öngören mutabakat zaptına göre Türkiye, yatırım yapacağı Güney Pars havzasındaki 22., 23. ve 24. doğalgaz fazlarının işletilmesi hakkını elde edecek. Buradan çıkarılacak doğalgazın Türkiye'ye ulaştırılması için boru hattı inşa edilecek.

İran doğalgazı, Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılacak. Türkmenistan doğal gazının İran üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya transferi sağlanacak. İki taraftan da yılda yaklaşık 35 milyar metreküp doğalgazın transferi öngörülüyor.

Proje, Güney Pars havzasından günde 46 milyon metreküp doğalgaz çıkarılmasını öngörüyor. Türkiye, bu miktarın yarısını kullanma hakkına sahip olacak.

İran, Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikal ettireceği doğalgaz miktarı kadar Türkmenistan doğalgazını Türkiye'ye ulaştıracak. Halen İran'dan ithal edilen günlük 27 milyon metreküp doğalgaz, projenin yaşama geçirilmesiyle 50 milyon metreküp olacak.