Yurtdışında Suriye'nin gönüllü elçiliğini yapan Suriyeliler heyetini kabulünde konuşan Muallim, "Türkiye ile ilişkilerimiz her alanda stratejiktir. Politik alanda işbirliğimiz ve görüşmelerimiz devam ederken, ekonomik alandaki ilişkilerimiz de gelişiyor" dedi.

"Türkiye-Suriye ilişkilerinin bölge ülkelerine iyi bir örnek olduğunu" belirten Muallim, "Son olarak Lübnan ve Ürdün 4'lü konsey ile bir yapı oluşturmak istedi. Şimdi 140 milyon insan(Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün) hakkında konuşuyoruz. Diğer kardeş ülkelerin de bu sürece katılmalarını temenni ederim" diye konuştu.

Muallim, Orta Doğu'da barışın sağlanmasına ilişkin sürecin ilerleyebilmesi için ise İsrail'in de barışa taraf olması gerektiğini söyledi.

"İsrail'in yerleşim birimleri inşa etmeye, Yahudileştirme operasyonlarına ve Gazze'ye ambargo uygulamaya devam ettiğini" hatırlatan Muallim, "Bunlar İsrail'in barış girişimlerine taraf olmadığını ortaya koyuyor. Barış sürecinin durmasından İsrail'in kendisi sorumludur" dedi.

-"LÜBNAN İÇİN SUUDİ ARABİSTAN İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ"-

Muallim, Lübnan'ın istikrarına büyük önem verdiklerini ve Lübnan içindeki barışı desteklediklerini belirterek, bu süreçte Suriye ve Suudi Arabistan'ın işbirliği yaptığını söyledi.

"Lübnan içinde aktif olmak isteyen başka oyuncular da olduğunu ancak onların halüsinasyon gördüğünü" ifade eden Muallim, "Lübnan'da barışın sağlanmasını isteyenler Suriye ve Suudi Arabistan'ın girişimini desteklemelidir. Bu şekilde, sürece katılmak isteyenler hoşgelirler ancak buna karşı çıkanlar başarılı olamayacaklardır" diye konuştu.

Muallim, Lübnan Eski Başbakanı Refik Hariri suikastini araştıran mahkemenin, Lübnan'ın içişi olduğunu ancak son dönemde medyada yeralan bazı haberler nedeniyle açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

Muallim, mahkemenin çalışmalarına ilişkin bazı haberlerin şüphe üzerine kurulu ve sağlam kanıtlar gösterilmeyen açıklamalara dayandırıldığını kaydetti. Mahkemenin çalışmaları sonuçlanmadan ve kanıtları kesinleşmeden, Hizbullah gibi bazı kesimlerin suikaste karışmış olabileceği şeklinde şüpheye dayalı varsayımlarla yapılan açıklamaların medyada yer aldığını hatırlatan Muallim, soruşturma sürecine ilişkin terimlerin dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.

A.A.