Erzurum'da Kış Olimpiyat tesislerinin açılışında sıcak mesajlar veren Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu büyükelçilere yaptığı konuşmada sert ifadeler kullandı. Başbakan Erdoğan hemen ardından konuşma yapıyor. Canlı yayın izlemek için tıklayınız..

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu büyükelçilere yaptığı konuşmada 'Türkiye neyi ispat etmeye çalışıyor. Tehditlerle hiçbir sorunu çözemezsiniz. Gerginlik aramızda ki ilişkileri zedelemekte' dedi. Türkiye'nin AB üyeliği için ise; Kıbrıs'ta işgal sürdükçe Türkiye AB üyesi olamaz. Sizler bize bir fırsat sunuyorsunuz ve herzaman böyle bir fırsatı elde etmek mümkün değil bunun için bu fırsatı tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz biz biliyoruz ki sevgili Tayyip bu fırsatı sende tarihi olarak değerlendiriyorsun ki buna göre adım atıyorsun ve bilmeni isterim ki Yunanistan Başbakanı olarak ben her zaman senin yanında olacağım sabırla bunu başarmamız için. Bu barış sadece bizim bölgemiz için değil tüm dünya için ve halkları için önemlidir. Bize kolay gelsin' dedi..

Hemen ardından Recep Tayyip Erdoğan kürsüye gelerek: Değerli büyükelçilerimiz, değerli misafirler, sizleri öncelikle sevgi ve saygı ile selamlıyorum. 3. Büyükelçiler Konferansı'nın ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Çok değerli dostum Yorgo ve heyetine Erzurum'da bu toplantı da aramızda bulundukları için bir kez daha teşekkür ediyor ülkemize hoşgeldiniz diyorum. Bugün sayın Başbakan ile birlikte uzunca birlikte görüşmelerimiz oldu Türkiye ile Yunanistan arasında ki konuları ele aldığımız bu görüşmelerin ardından toplu bir açılış törenine katıldık. Bugün de geleneksek hale getirdiğimiz 3. Büyükelçiler Konferansı'nı yapıyoruz. Dünya genelinde Türkiye'yi en iyi şekilde temsil eden büyükelçilerimize burada hitap ediyoruz sayın Başbakn ve arkadaşların Erzurum'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Erzurum Doğu ve Batı arasındaki zengin kültürü ile Türkiye ve Dünya tarihinde yer etmiş bir şehrimizdir. Soğuk geçen mevsimlerine göre sıcak insanı ile dadaşlığı ile hoşgörüsünden hiç bir şey kaybetmemiştir. Çok yakın bir tarihte bundan yaklaşık 100 yıl önce Erzurum toplu katliamlara maruz kaldı bugün Erzurum'da ilçelerinde yapılan sürgünü tescilin nasıl yapıldığını dinleme fırsatını bulursunuz. Bu acıları yaşamış Erzurum zafer ile gelen barış anlaşmaları ile acılarını bal eylemeyi affetmeyi başarabilmiş bir şehrimizdir. Şunu samimi olarak ifade etmek istiyorum özellikle Büyükelçilerimizin buraya dikkat çekmelerini istiyorum. Erzurum bizim dışpolitikamızın felsefesini, yaklaşımımızı ne yapmak istediğimizi anlamak isteyenlerin Erzurum tarihine bakmaları dahi yeterlidir. Tarih kin üzerine, hüsumet üzerine inşaa edilemez geçmişin acıları üzerine geçmişte yaşananlar üzerine geleceği bina edemezsiniz eğer tarihte yaşanan savaşlar, katliamlar dış politikanın belirleyicisi olsaydı bugün AB diye birşey olmazdı. AB süreci aslında siyasi veya sosyal bir başlangıç değildir ya ekonomik bir başlangıçı vardır bu başlangıç demir çelik birliği olarak başlayan başlangıç daha sonra Avrupa Ekonomik birlikteliğe dönüşmüş daha sonrada malum Avrupa Birliği'ne dönüşmüştür.

AB üyesi ülkeler içerisinde hiç bir ülkeye yapılmayan, yaklaşım itibari ile sunulmaya tarz Türkiye'ye sunulmuştur. 1963 'Te resmen müracaatını olacak o günden bugüne yaklaşık 50 yıllık mücadele eden Türkiye ile resmen dalga geçen bir ülke topluluğu var. Burada ne derlerse desinler AB üyesi ülkeler bunu kendileri ile net konuştuğum için bunu değerli dostumun yanında da söylüyorum bunu herkeste biliyor. 50 Yıl sabreden bir ülke Türkiye bir başka ülke varmı? Hep bunun için sabır ettik halende ediyoruz onlar bizi aslında AB üyesi ülkeler sabır noktasında test ediyorlar bakalım nereye kadar sabır edecekler. Bende kendilerine diyorum ki eğer Türkiye'yi gerçekten istemiyorsanız istemediğinizi açıklayın eğer bizi sabır da test ediyorsanız sabırın da bir noktası var dadaşlığımızı bir yere kadar devam ettireceğiz ama dadaşlığın sabırının da bir sonu var. Dadaş öyledir ki; öldüğünde düşmanı dahi gözyaşı döker. Dadaş budur.. Nitekim Erzurum'un işgali esnasında Rus askerlerinin gözyaşı döktüğü söyleniyor.