Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Brunson'un durumuyla ilgili Türkiye ile ABD arasında yaşanan krize ilişkin İngiliz gazetesi The Guardian'dan dikkat çekici bir iddia geldi.

Gazetede Martin Chulov imzasıyla yayınlanan ve 'Ankara'daki karar mercilerine yakın bir Türk gözlemciye' dayandırılan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay yapılan NATO zirvesinde bir araya gelerek konuyla ilgili fikir alış verişinde bulundu. Ancak iki lider arasındaki konuşma ABD Başkanı Trump tarafından yanlış anlaşıldı.

İddiaya göre, iki liderin görüşmesinin ardından Trump, İsrail'de tutuklu bulunan Türk vatandaşı Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasının ardından Brunson'ın serbest bırakılacağı konusunda bir anlaşma yaptığına inandı. Erdoğan ise ABD'li rahibin ev hapsine alınmasını onayladığını düşündü.

Haberde görüşme sırasında sadece iki liderin ve bir de çevirmenin bulunduğu belirtilirken, ABD Başkan Yardımcısı Pence'in devreye girmesinin ardından krizin büyüdüğü öne sürüldü. Pence'in meseleyi Trump'ın evanjelik tabandan aydığı oyla ilişkili olarak değerlendirdiği ve ara seçimler nedeniyle harekete geçtiği belirtildi.