Türkiye - Suriye sınırında yaşanan olayların 'sınır ihlali' olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Sınırımızı koruma hakkımız var" dedi. Davutoğlu,Türkiye'nin sınırını korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı olduğunu söyledi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye-Suriye sınırında yaşanan olayın, "Türkiye topraklarının ihlali anlamına geldiğini" kaydeden Davutoğlu, "Bu, insanlık dramının, Türkiye için ulusal güvenlik riskine dönüşebileceğini göstermektedir" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer, Annan planı başarılı olursa çok mutlu olacağız. Ama eğer tüm bunlar başarısız olursa, bölgesel inisiyatifler ya da uluslararası toplum karşılık vermekte başarısız olursa ve bizim için ulusal güvenlik riski olursa, Türkiye'nin sınırı korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı var."

'ULUSLARARASI SORUN'

Davutoğlu, "Türkiye, ordusunu Suriye içindeki sivilleri korumak için hazırlıyor mu?" sorusuna bunun sadece Türkiye'nin değil, uluslararası toplumun da sorumluluğu olduğunu ifade ederek yanıt verdi.

'YARDIM İÇİN GEREKENİ YAPARIZ'

Suriye'deki olaylara BM Güvenlik Konseyi'nin karşılık vermesinin gerekliliğini vurgulayan Davutoğlu, "Eğer ulusal güvenliğimizi korumak ya da Suriye halkına yardım etmek söz konusu olursa, Türkiye olarak biz gerekeni yaparız" dedi.

YENİ BİR SON TARİH OLMAMALI

Suriye rejiminin, Annan planıyla ilgili bağlılığını 26 Mart'ta ifade ettikten sonra yaklaşık 8 bin yeni mültecinin Türkiye'ye geldiğini söyleyen Davutoğlu, Annan'ın planının uygulanması konusundaki son tarihin kötüye kullanıldığının görüldüğünü, dolayısıyla "yeni bir son tarihin olmaması gerektiğini" söyledi.