AİHM kendisine gelen, Türk hükümetinin bilgisine iletilmemiş şikayet başvuruları için Ankara'nın öncelikle gerekli yasal düzenleme yapıp bir etkili iç hukuk yolu oluşturmasını beklemeyi kararlaştırdı.

Strasbourg mahkemesi, bir yılın sonunda Türkiye'nin söz konusu şikayetlerle ilgili etkili iç hukuk yolu oluşturup oluşturmadığına bakarak kararını verecek.

AİHM, Türk hükümetine daha önceden iletilmiş 330 davayla ilgili kararını gelecek dönemde vermeye devam edecek.

Uzun yargılama süresiyle gelen bir şikayeti, "pilot dava" ilan eden AİHM, bu konudaki gerekçeli kararının, diğer askıya alınan davalarla ilgili mağduriyetin giderilmesi için emsal oluşturması görüşünü benimsedi.

Ümmühan Kaplan tarafından yapılan ve pilot dava olarak nitelenen şikayetle ilgili olarak AİHM, Türkiye'nin makul bir sürede yargılamayla ilgili 6. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddelerini ihlal ettiği görüşüne vardı.

Ergin sıcak bakmıştı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, son Strasbourg ziyareti sırasında konuyu gündeme getirmiş ve AİHM de önemli iş yükünden hafifleyeceği için bu öneriye sıcak bakmıştı.

Türkiye'nin kurulacak etkin iç hukuk yoluyla bir komisyon kurup, bu şikayetlerle ilgili mağduriyetleri giderecek önlemleri alması bekleniyor.

AİHM, daha sonra bu konuda alınan önlemlerin içtihatlarına uygun olup olmadığına yine bir pilot dava seçip değerlendirdikten sonra bu konudaki son kararını verecek.

AİHM daha önce çok sayıda Kıbrıslı Rum'un başvurusuyla ilgili olarak, KKTC'de kurulan taşınmaz mal komisyonu etkili iç hukuk yolu olarak tanımışı ve Rumların başvurularının burada çözülmesini görüşünü benimsemişti.