Türkiye karşıtı açıklamalarıyla tanınan Avrupa Parlamentosu'nun Hıristiyan Demokrat Başkanı Hans-Gert Pöttering, iki hafta sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde tartışmanın dozunu yükseltti.

Pöttering; Türkiye'nin siyasi, kültürel, mali ve coğrafi açıdan Avrupa Birliği için çok fazla olduğunu öne sürerek, Ankara'nın AB adaylığına karşı olduğunu açıkladı.

Alman Der Spiegel Dergisi'nin internet sitesine konuşan CDU'lu politikacı, Türkiye için en iyi ihtimalle ve sadece ekonomi, çevre ve güvenlik politikalarını kapsayan “imtiyazlı bir ortaklık" düşünebileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, partisinin lideri olan Alman Başbakan Angela Merkel ile aynı görüşü paylaştığını ifade etti.

Merkel son olarak, "Avrupa Birliği'nin sonsuza kadar genişleyemeyeceğini" belirterek, Türkiye'nin AB dışında tutulması gerektiğini söylemişti.

Türkiye'nin AB üyeliğine kırmızı ışık yakan Pöttering, enerji konusunda ise Türkiye ile işbirliğine gidilmesini tavsiye etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa'nın enerji konusunda Rusya'ya tamamen bağımlı hale gelmesinin tehlikelerine işaret ederek, “Avrupa, farklı kaynaklardan oluşan iyi bir enerji paketi oluşturmalı. Bu çerçevede Orta Asya'daki doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak Nabucco gibi projelere destek verilmeli. Bunun için de Türkiye gibi ülkelerle işbirliği yapılmalı" dedi.