Türkiye'nin Ortadoğu politikası ve Başbakan Erdoğan'ın 'one minute' çıkışının ardından Arap dünyasında oluşan olumlu imaj, Türk dizileri ve bazı Arap ülkeleriyle vizelerin kalkması sonrasında turizmciler ve esnafın yüzünü güldürdü. Haziran ve temmuzda tatile gidenlerin boşalttığı İstanbul ve diğer büyükşehirleri Arap turistler doldurdu. İstanbul başta olmak üzere Bursa, Trabzon, Abant, Yalova, Marmaris, Bodrum, Antalya'yı tercih eden Araplar, 8-10 kişilik kalabalık gruplar halinde gelip en az 10 gün kalıyor. Artan bu ilgi nedeniyle otellerde Arapça rehberlik hizmetleri artırılırken alışveriş merkezleri ve restoranlar da kişibaşı harcaması 2 bin euroyu bulan Arap turistler için Arapça mönüler hazırladı. Arap ülkelerinden gelen turist sayısından geçen yıla göre yüzde 40'a varan artışlar dikkat çekerken esnaf ise Arapların geçen yıla göre harcama miktarlarının da arttığını söylüyor. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden turist getiren Heysem Turizm'in sahibi Ayman Maslamani, ortalama 10 kişi gelen ve 10 gün kalan bir ailenin 10 bin dolar civarında bir konaklama ücreti ödediğini ve kişibaşı 2-3 bin euroluk alışveriş yaptığını söyledi. 
 
RAMAZAN TANITIMI 
Kurtköy'deki The World of Viaport Genel Koordinatörü Tayfun Döşkaya bünyelerindeki otelin yüzde 60'ını Arap turistlerin doldurduğunu, AVM'de de yüksek harcama miktarlarından mağaza sahiplerinin memnun olduğunu söyledi. Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır ise ramazanı evlerinde geçirmeyi seven Arapları bu dönemde de Türkiye'ye getirmek için THY ile ortak kampanyaya başladıklarını kaydetti. 
 
AVM'LERDEN TURİST GETİRENE KOMİSYON
Maslamani, AVM'lerin Arap turistlerin alışveriş miktarından memnun olduklarını belirterek "AVM'ler acentelere 'Arap turist getirin' diyerek turist başına 2-3 TL civarında komisyon öneriyor" dedi. Kapalıçarşı'daki Ottomano Halı'nın sahibi Hakan Evin ise Arap turistlerin altın alışverişi yapmadığını ancak özellikle yüksek gelir grubundakilerin 40-50 bin dolarlık ipek halılar aldıklarını belirtti.
 
AVRUPALI TURİSTİN 3 KATI HARCIYORLAR 
Türkiye'de tekstil alışverişi yapmayı seven ve yemeğe yüksek bütçeler ayıran Arap turistler, kişi başı ortalama 2 bin euro harcıyor. Bu miktar geçen sene 630 dolar olan Avrupalı turistlerin ortalamasının üç katını geçiyor.
 
UÇAKLARDA YER KALMADI
Temmuzda Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden Türkiye'ye sefer yapan uçaklar doldu. Emirates Türkiye Müdürü Bahar Ahmed, bu sene ise Ramazan nedeniyle temmuz- haziran aylarında % 100 dolulukla uçtuklarını söyledi. Ahmed, eylülde de uçakların dolduğunu açıkladı.
 
Türkiye harcayan turist gördü
Kral Abdullah'ın yatı Marmaris'te