Bu kampanyayı ilk başlatan Türkiye Sakatlar Derneği'nin İstanbul Kadıköy Şubesi Başkanı Vedat Osmanoğlu, "Topladığımız kapakları geri dönüşüm fabrikalarına verdik. Elde edilen gelirle tekerlekli sandalye aldık. Geçen yıldan bu yana yaklaşık 100 milyonun üzerinde plastik kapak toplandı. Karşılığında 500 tekerlekli sandalye dağıtıldı" dedi. Samsun Sakatlar Derneği de bu kampanyaya yaklaşık 1.5 milyon kapakla destek verdi.

Engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye sağlamaya yönelik 'Mavi Kapak' kampanyası kamuoyunda büyük destek gördü. Belediyeler, öğrenciler, vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları sokaklarda pet şişelerin mavi kapaklarını toplayarak engelli vatandaşları hayata bağlamaya başladı. 2010 yılının Nisan ayında Türkiye Sakatlar Derneği Kadıköy Şubesi tarafından ilk olarak başlatılan mavi kapak toplama kampanyası, her geçen gün çığ gibi büyüyerek dev bir sosyal sorumluluk projesine dönüştü.

İlk aşamada amaçlarının çevreye duyarlılığı artırmak olduğunu söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Kadıköy Şube Başkanı Vedat Osmanoğlu, "Bu projeyi Ataşehir Belediyesi Çevre Müdürlüğü ile birlikte başlattık. Galatasaray Üniversitesi bu proje nedeniyle bize yılın en iyi sosyal sorumluluk ödülünü verdi. Amacımız çevreye duyarlılığı artırmaktı. Bir plastiğin 250 yılda yok olduğunu insanlara anlatmaya çalıştık. Sonra da topladığımız kapakları geri dönüşüm firmasına vererek yerine tekerlekli sandalye almaya başladık. 250 kiloya bir tekerlekli sandalye veriliyor. 2010 ve 2011 yılları arasında yaklaşık 100 milyon kapak topladık. Ve bunlarla 500 tekerlekli sandalye alarak engelli kardeşlerimizin hayata tutunmasını sağladık" dedi.

MAVİ KAPAKLAR ENGELLİLERİN GÜLEN YÜZÜ OLDU

İlk adımı Türkiye Sakatlar Derneği Kadıköy Şubesi olarak kendilerinin atmasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Vedat Osmanoğlu, "Bizden sonra bu kampanya tuttu ve çığ gibi büyüdü. Şimdi belediyeler, sivil toplum kuruluşları herkes mavi kapak toplamaya başladı. Doğadan milyonlarca kapak toplanıyor ve bu kapaklar hayırlı bir işte kullanılıyor. Kapak deyip geçmemek gerekir. Hem çevreyi koruyoruz, hem de engelli vatandaşlarımızın gülen yüzü oluyoruz" diye konuştu.

Osmanoğlu, en büyük sıkıntılarının kargo olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin dört bir yanından toplanan kapaklar çuvallarla kargoya verildiğinde astarı yüzünden pahalıya geliyor. O nedenle Anadolunun dört bir yanındaki kapaklar vatandaşların ellerinde kalıyor. Onlarda kendilerine yakın yerlerdeki belediyelerin geri dönüşüm tesislerine bu kapakları gönderiyor. Şimdi neredeyse her belediyenin geri dönüşüm tesisi var. Belediyelerde bizimki gibi yaparak engellilere tekerlekli sandalye alıyor" dedi. Osmanoğlu, kargo şirketlerinin bu konuda kendilerine kolaylık sağlaması halinde daha fazla kapak toplanabileceğini sözlerine ekledi.

SAMSUN SAKATLAR DERNEĞİ'DE 5 TEKERLEKLİ SANDALYE ALDI

Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Yakup Beyazer ise, bu kampanya sayesinde yaklaşık 1.5 milyon kapak topladıklarını ve 5 tekerlekli sandalye alarak engellilere teslim ettiklerini söyledi. Beyazer, "Kapak toplama konusunda vatandaşlar, esnaf, herkes bize çok yardım etti. Kapak toplayanlar bizimle irtibata geçerek kapakları teslim ettiler. Bu konuda duyarlı olan herkese teşekkür ederiz" dedi.

Bir geri dönüşüm firmasının Çevre Mühendisi olan Nihat Akdemir, "Çok önemli bir kampanya. Dernekler, sivil toplum kuruluşları bize getirdikleri kapakların karşılığında onlara tekerlekli sandalye alınıyor. Bu kapaklarda daha sonra hammadde haline getiriliyor" dedi.

KAPAKLARIN KİLOSU 75 KURUŞ İLE 1 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Mavi kapakların kilosu 75 kuruş ile 1 TL arasında geri dönüşüm firmaları tarafından satın alınıyor. Bir başka geri dönüşüm firmasının sahibi Yalçın Gönül ise, "Biz bu yıl Türkiye Sakatlar Derneği ile çalışmaya başladık. 1 yıl içinde bize 2.5 ton kapak getirildi. Bir kargo firması ile anlaşılması durumunda bu rakam daha fazla olabilir" diye konuştu.

CENGİZHAN'IN İKİ AKÜLÜ ARABASI OLDU

Öte yandan Samsun'un Bafra İlçesi'nde doğuştan felçli olan 12 yaşındaki ağabeyi Cengizhan Erdal için sokaklarda mavi kapak toplayan 7 yaşındaki Umut Erdal'ın sesine Türkiye'den ve yurt dışından onlarca kişi kulak verdi. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Merkezi Umut'un ağabeyi için verdiği mücadeleyi duyunca harekete geçerek yaşı ve kilosuna göre akülü bir tekerlekli sandalye hazırlattı.

Bu arada ise Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu Samsun'a gelerek belediye adına Cengizhan Erdal'a bir adet akülü tekerlekli sandalye hediye etti. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Bafra Temsilcisi Ziynet Efe ise, "Romanya'dan bir işadamı Umut'un ağabeyi için kapak biriktirdiğini duyunca genel merkezimize ulaşarak akülü sandalye için gerekli parayı hesabımıza yatırdı. Biz de Cengizhan'ın boyu ve kilosuna göre akülü araba siparişini verdik. Şu anda hazırlanıyor. Şişli Belediyesi'nin gönderdiği arabadan haberimiz olmadı. Ancak biz buna rağmen hazırlattığımız arabayı kendisine teslim edeceğiz. Artık Cengizhan ister bizim verdiğimiz arabayı kullanır isterse de 'Benim bir arabam var. Bunu bir başka engelliye verin' diyerek derneğimize bağışlayabilir" dedi.

Bir akaryakıt istasyonunda çalışan Cengizhan Erdal'ın babası İsmail Erdal da, "Çok mutluyuz. Türkiye'nin dört bir yanından bize yardımcı olmak için insanlar arıyor. Hepsine çok teşekkür ederim. Oğlumun hayali gerçekleşti. Akülü bir arabaya kavuştu. Gerek Cengizhan'ın, gerek Umut'un, gerekse bizim mutluluğumuzun tarifi yok" dedi.