Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, kömür yataklarına öncelik verilmesi konusunda 30 yıldır uyarıda bulunduklarını belirterek, “Eğer Türkiye bu yönde hareket etseydi, şu anda kömüre dayalı yaklaşık 15 bin MW’lik fazla kapasite olurdu. Cari açıkta çok büyük yer tutan elektrik enerjisi üretimine yönelik ham madde ithalatı da (doğalgaz) önemli miktarda düşük olurdu” dedi.

Gürkan, kömür kaynakları konusunda zengin bir ülke olan Türkiye’nin önemli bir fırsatı elinde tuttuğunu belirterek, “Bu konunun ciddi şekilde ele alınmış olması, aramaların yoğun şekilde devam etmesi; 2023 hedefi için gerekli elektrik üretiminde cari açığı rahatlatacak imkanları sunacaktır” dedi.

TEŞVİK SANTRALLERE YARADI

Gürkan, yürürlüğe giren yeni teşvik uygulamalarından yararlanıp yararlanamadıkları sorusu üzerine de, “Madencilik sektöründeki yatırımlar son 10 sene içinde, özelleştirmeleri takiben büyük hamle yaptı. Özel sektörün arama ve yatırımlarının hızla büyüyeceğini ve madencilik gelirlerinin cari açığın azalmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yeni teşvik kararnamesi, hem linyit kömürü sahalarındaki yatırımlara hem de santral yatırımlarına önemli imkanlar sağlıyor” diye tonuştu.

DOĞA DOSTU SANTRAL PROJESİ

Geçen yıl Zonguldak taş kömürü havzasında başlattıkları yatırımla, 6’ncı yıldan sonra yılda asgari 2 milyon ton kömür üreteceklerini belirten Gürkan, santral ihalelerine de ilgi duyduklarını kaydetti. Gürkan doğa dostu santral kurma projeleri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu üretimin önemli kısmı santral kömürü niteliğinde olacak. Bu nedenle çevreyi kirletmeyen doğa dostu santral kurma projemiz var. Bu teknolojiyi ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Japonya kullanıyor.”