Türkiye ve Estonya, BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA)'nun Bağışçı Destek Grubu (ODSG)'na yeni üye olarak katıldı. Konuya ilişkin açıklama, Avrupa Komisyonu temsilciliğinin ODSG başkanlığından ayrılışı nedeniyle yapılan Yüksek Seviyeli Toplantı sırasında yapıldı.


Avrupa Komisyonu'nun Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krize Müdahalelerden Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, Türkiye ve Estonya'nın gruba dahil olmasını sıcak karşıladıklarını belirterek, "Hem Türkiye hem Estonya küresel insani yardım görünümünde önemli aktörler haline gelmişlerdir. Bu ülkeler dünya çapındaki krizlere giderek büyüyen finansal yardımlar sağlamaktadır. Maalesef felaketler ve çatışmalar artıştayken, her yıl milyonlarca insana sıkıntı veriyor, yardımın artmasını ve insani yardımın etkinliğinin geliştirilmesini artıracak ortak güçlere daha fazla ülkenin katılımı gerekiyor" dedi.

Konuya ilişin basın açıklamasında da "Türkiye gelecek bir kaç yıl, 2016'da İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Yardım Zirvesinin ev sahibi olarak özellikle önemli bir rol oynayacak" denildi.

KURUMLARIN FAALİYETİ NE?

Türkiye ve Estonya'nın üye olduğu Bağışçı Destek Grubu (ODSG) 1998 yılında küçük bir bağışçı ülke grubu tarafından kuruldu. Kurulduğu günden beri büyüyen ve şu anda 27 büyük BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA) üyesini kendine özgü bir gayrı resmi oluşum olarak bir araya getiren kuruluş bir "ifade platformu" olarak çalışıyor ve yardım politikaları, yönetimi, bütçesi ve finansal sorunları üzerine bir tavsiye organı gibi çalışıyor. Türkiye ve Estonya şimdi görev aldıkları bu yapıda dünyada yapılacak büyük yardım faaliyetlerinde söz sahibi olacak.

Geçmiş, şimdiki ve gelecek başkanlar, bir yıl boyunca OCHA ile birlikte bağışçılar yararına birlikte hareket etme rolüne sahip ODSG "troyka"sını oluşturuyor. Gelecek troyka Avrupa Komisyonu, Danimarka ve İsveç'te oluşacak.