Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Türkiye"nin işsizlik oranında resmi veriler esas alındığında bile, dünya piyasalarında adı geçen 52 ülke içinde 3"üncü sırada bulunduğunu, hızla önlem alınmaması durumunda dünyada birinciliğe aday olduğunu kaydetti. TİSK, Hükümete reel sektör işletmelerinin eriyip gitmesine seyirci kalmaması çağrısında bulundu.
TİSK"ten yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu"nun (TÜİK) işsizlik oranının Kasım 2008"de yüzde 12.3"e çıktığını ortaya koyan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları değerlendirildi.
Açıklamada, tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12.6"dan yüzde 15.4"e; kentlerdeki genç işsizliğinin yüzde 21.6"dan yüzde 25.5"e yükseldiğine işaret edilerek, “İş bulmaktan umudunu kesenleri, eksik istihdam edilenleri ve mevsimlik çalışanları dikkate almayan klasik tanıma göre dahi, işsiz sayısı 645 bin kişi artarak 3 milyona ulaşmıştırö denildi.
Sanayi ve inşaat sektörlerinde 91 bin kişilik istihdam kaybı olduğuna da işaret edildi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI
The Economist Dergisi"nin belirlediği dünya piyasalarında adı geçen 52 ülkenin işsizlik oranları ile karşılaştırıldığında Türkiye"deki işsizlik oranının yüzde 12,3 ile üçüncü sırada geldiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Sanayi ve hizmet sektörlerindeki işletmeler talep yetersizliği ve finansman sorunları sebebiyle göz göre göre eriyip gitmektedir. Hızla önlem alınmadığı takdirde Türkiye, dünyada işsizlikte bir numara olmaya adaydır. Hükümet buna daha fazla seyirci kalmamalı, bir an önce belirtilen sorunları çözecek kısa ve uzun vadeli etkin tedbirler içeren bir paketi hayata geçirmelidir."


Milliyet