Her yıl satılan 1 milyondan fazla araç için, 10 milyon m2 yeni otopark alanına ihtiyaç duyulmasına rağmen, bunun çok küçük bir bölümü inşa edilebiliyor. En yoğun il İstanbul'da bir otoparka yaklaşık 8 araç düşerken, İzmir'de bu oran 100'e Ankara'daysa 115'e çıkıyor

Trafik sıkışıklığı deyince ilk akla her geçen gün kalabalıklaşan yollar, çözüm olarak da yeni yolların yapılması geliyor. Yol dışında, göz ardı ettiğimiz, ancak sorunun büyük bir parçası olan başka bir detay daha var: Otopark yeri. Ülkemizde her yıl, binek otomobil ve ticari araç olarak 1 milyon adetten fazla araç satılıyor. Binek otomobillerin ortalama uzunluğunu 5, genişliğini de 2 metre olarak değerlendirmeye aldığımızda her bir araç için 10 m2 otopark alanına ihtiyaç duyuluyor. Kamyon, otobüs, TIR gibi araçların uzunlukları değerlendirmeye alınmadığında bile, ülkemizde her yıl tam 10 milyon metre kare yeni otopark alanının üretilmesi gerekiyor. Bu hesap, sadece bir yıl içinde satılan araçlar için geçerli bir değer. Toplam araç parkı dikkate alındığında, sorunun boyutları daha da büyüyor. Ülkemizdeki trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı son istatistiklere göre 16 milyon 315 bin 251 bin adet.

İSTANBUL'DA SORUN BÜYÜYOR

Akşam gazetesinden Sümer Demirciler'in haberine göre; Türkiye araç parkının çok önemli bir bölümü İstanbul'da bulunuyor. Ülkemiz çapındaki 16.3 milyon aracın, yaklaşık 3 milyon adeti İstanbul 'da kayıtlı. Ülke araç parkının yüzde 20'lik bölümüne karşılık gelen bu sayı, aslında otopark sorununun ulaştığı boyutları da gösteriyor. Toplam 30 milyon m2 otopark alanına ihtiyaç duyan İstanbul'da, 600 bin m2'si en büyük işletmeci İspark'ın olmak üzere, yaklaşık 4 milyon m2 otopark alanı bulunuyor; Yani ihtiyacın yüzde 10'undan biraz daha fazla. Zaten yetersiz olan otopark alanlarında, her yıl ihtiyacın katlanarak artması sorunu daha da büyütüyor. Yer bulamadıkları için, yollara park eden, otopark ararken dolaşan araçlar, özellikle şehir merkezlerinde trafik akışını azaltıyor.

160 KM2 OTOPARK GEREKİYOR

Trafikte dolaşan bu 16.3 milyon motorlu aracın büyük bölümü, bir şekilde park edilmek zorunda. Benzer bir ortalama hesabı, toplam araç parkı için yaptığımızda, ülkemiz genelinde 160 milyon metre kareden, başka bir değişiyle 160 km2 daha büyük bir otopark alanına ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor.

ANKARA'DA BİR OTOPARKA 115 ARAÇ

İstanbul, 2.9 milyon adetle en çok araca sahip ilimiz. İstanbul'u 1.3 milyon adetle Ankara, 1 milyon adetle İzmir, 759 bin adetle Antalya, 582 bin adetle Bursa izliyor. En çok otopark alanına sahip il İstanbul'da, 1 otopark alanına yaklaşık 8 araç düşerken, bu rakam İzmir'de 100, Ankara'daysa 115 araca yükseliyor.