Ergenekon'un şok dalgasında gözaltına alınan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'a yöneltilen 'Encümen-i Daniş nedir?' sorusu dikkatleri bu oluşuma çevirdi.

Encümen'i Daniş üyesi emekli Büyükelçi İlter Türkmen, 1851'de Tanzimat döneminde kurulan ve toplantılarını bugüne kadar sürdüren oluşumla ilgili Akşam'a bilgi verdi. Türkmen, büyük bölümü emekli generaller ve büyükelçilerden oluşan Encümen-i Daniş'in 40 kadar üyesi olduğunu söyledi. Üyelerin, davet üzerine belirlendiğini kaydeden Türkmen, 'Encümen-i Daniş'in bir başkanı ve genel sekreteri var. Şimdiki başkanı eski TBMM Başkanı Necmettin Karaduman' dedi.

Encümen-i Daniş'in iki haftada bir Moda Kulübü'nde toplandığını söyleyen Türkmen, görüşmelerin herhangi bir tutanağa bağlanmadığını kaydetti. Toplantıların, 'tartışma, sohbet' havasında geçtiğini belirten Türkmen, dış ve iç politika ile güvenlik konularının ele alındığını söyledi. Türkmen, 'Bazen de bir konu belirleniyor ve bir dahaki toplantıya kadar üzerinde çalışılıyor' diye konuştu.

SON GÜNDEM GAZZE
Son toplantılarını geçen hafta yaptıklarını ve İsrail'in Gazze operasyonunu değerlendirdiklerini ifade eden emekli büyükelçi, oluşturdukları görüşleri zaman zaman cumhurbaşkanları ve başbakanlara gönderdiklerini kaydetti. Türkmen, Gül'e hiç görüş iletmediklerini ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdiklerini belirtti.

Türkmen, Orgeneral Kılınç'a, sorguda 'Encümen-i Daniş nedir?' diye sorulması konusunda ise, 'Savcıya sormak lazım. Telefon görüşmelerinde geçmiş olabilir. Belki bizden de şüphelenmişlerdir. Ancak dünyada şüphelenilmeyecek bir grup varsa o da budur' dedi. Emekli büyükelçi, tecrübesi, birikimi olan insanların bir araya gelerek görüşlerini paylaştıklarını anlattı.

3 GENELKURMAY BAŞKANI

Finansmanı üyelerin yaptığını ve destek almadıklarını kaydeden Türkmen oluşuma 3 eski genelkurmay başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, İsmail Hakkı Karadayı ve Necdet Üruğ'un üye olduğunu söyledi. Türkmen, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkmasına neden olan sert açıklamaları yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş'in de Encümen-i Daniş'e üye olduğunu belirtti.

ERUYGUR DA ÇAĞIRILDI

Türkmen, Ergenekon kapsamında tutuklanan ve cezaevinde düşmesi sonucu ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un da Encümen-i Daniş toplantılarının birkaçına katıldığını söyledi.

MİLLİYET