İNGİLİZ Guardian gazetesi, Nabucco doğalgaz boru hattı ile ilgili haberinde "Türk gaz anlaşması Rus boyunduruğunu kırdı" başlığını kullandı.

Gazete, üst düzey Avrupa Birliği yetkililerinin, 1 yıllık kördüğüm ardından, AB ile Türkiye'nin, Hazar havzasındaki potansiyel bir enerji madeninin kilidini açacak çığır açıcı bir boru hattı anlaşmasına ulaştığını yazdı. Gazete, şöyle devam etti:

"25 Haziran'da Ankara'da imzalanacak anlaşma, Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Nabucco boru hattı projesi, Kremlin'in gaz ithalatı konusunda Avrupa'ya uyguladığı engelleri kırmak için kilit önemde. Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, `Türkler şartlarımızı kabul etti. Herhangi bir koşul yok' dedi"

Ankara'nın Nabucco boru hattından pompalanacak gazdan vergi almak ve taşınan gazı yüzde 15 indirimli kullanmak için sıkı bir pazarlık yaptığını yazan gazete, müzakerelerdeki tıkanıklığın geçen hafta Prag zirvesinde aşıldığını aktardı.

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piebalgs, gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye'nin Nabucco'nun taşıyacağı gazı yüzde 15 indirimli kullanma isteğinden vazgeçtiğini söyledi. Avrupa Birliği yetkilileri Türkiye'nin şimdiye kadar ortaya koyduğu şartların, Nabucco projesini finansal açıdan çekici olmaktan çıkardığını belirttiği hatırlattı. Prag'daki zirveyi organize eden üst düzey bir Çek yetkili, müzakereleri `İstanbul'daki bir pazaryerinde yapılan pazarlıklara' benzetirken sonuca dair bir şey söylenemeyeceğini belirttiği hatırlatıldı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bu kritik anda Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya, "Anlaşma birkaç hafta içinde imzalanacak" dediğini aktardı. Gül'ün, Nabucco konusundaki bir anlaşmayı dolaylı olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili müzakerelerde sağlanacak ilerlemelere bağladığını savunan gazete, Barroso ve diğerlerinin, Ankara'nın Nabucco anlaşması için bir koşul öne sürmediğini belirttiğini ekledi.

vatan