Dünya benzin liginde Norveç ve Türkiye'den sonra sırasıyla Hollanda (4.17 TL), Danimarka (4.16 TL) ve İtalya (4.15 TL) geliyor. İflasın eşiğindeki Yunanistan'da benzinin litresi 4 TL'den satılırken, ABD'deki litre fiyatı 1.79 TL seviyesine bulunuyor. İngiltere ve Almanya'da da benzin fiyatlarındaki artışa karşı son dönemde kamuoyundan itiraz sesleri yükseliyor.

Depo başına 11 TL zam

Ağustos ayı içinde 3 haftada gelen 3 zamla bir depo benzinin fiyatı 251 lirayı aştı. Ağustos zamlarından önce 55 litrelik standart bir depo 240 liraya doluyordu. Ağustos başından itibaren bir depo benzine 11 TL zam gelmiş oldu.

Zamlar otomatik yapılıyor

Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak benzin fiyatı otomatik olarak ayarlanıyor. Çin'in yılın ikinci yarısında ekonomiyi teşvik edecek kararlar alacağını açıklaması ve politik gelişmeler nedeniyle son dönemde petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Petrol yeniden tırmanışta

Mart ayında zirve yapan benzin fiyatlarında nisandan itibaren indirim eğilimi başlamıştı. Benzin in litre fiyatı 21 Haziran'da 4.65 TL'ye çıkarak zirveyi görmüştü. Fiyatlar bunun ardından mevsimsel olarak geriledi, buna karşılık jeopolitik risklerin artışı fiyatlar üzerinde yukarı doğru baskı yaptı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı tırmanmaya devam ediyor. Bir hafta önce 112 dolar olan Brent petrol dün 114.74 dolardan işlem gördü.

ABD'de petrol stokları azalıyor

ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 5.4 milyon varil azaldı. ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre, geçen hafta 1.4 milyon varil azalması beklenen ham petrol stoklarında 5.4 milyon varillik düşüş yaşandı.

Milliyet
 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png