Taraf gazetesi, yayınladığı gizli yazışmalarla dünya gündemini sarsan WikiLeaks"in patronu Julian Assange ile buluştuğunu sürmanşetine taşıdı. Britanya"da yapılan görüşmede, Taraf"ın Türkiye konulu 24 bin sayfa belgeyi yayınlaması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Taraf"ın bugün manşetten verdiği "Julian Assange"la Top Secret buluşma" başlıklı haberine göre, Assange, “Türkiye, ABD"nin diplomatik telgraflarının konu aldığı bütün ülkeler arasında Irak"tan sonra ikinci ülke. Türkiye"de kuvvetli bir ortak aradık ve bulduk” dedi. Gazeteci Yasemin Çongar imzalı haberde, Taraf"ın, belgeleri, para karşılığı değil; New York Times, Le Monde ve El Pais gibi gazetelerin de yaptığı gibi ilke anlaşmasıyla aldığı kaydedildi. Taraf, toplam 24 bin sayfalık, çoğu "gizli" nitelikli, en eskisi 1994 tarihli olan, büyük çoğunluğu 2000-2010 dönemine ait 11 bin telgraftan oluşan WikiLeaks Türkiye belgelerini yarından itibaren yayınlamaya başlayacak.

“HAKKIMDAKİ SUÇLAMALAR UYDURMA”

Taraf"a açıklamalarda bulunan Julian Assange, faaliyetlerini genişletmeye dönük birçok planları olduğunu, halen dünya çapında 63 kuruluşla işbirliği yaptıklarını söyledi.

Belgeleri yayınlayabilmek için bazı yeni teknolojik buluşları ve standartları yakında piyasaya süreceklerini belirten Assange, “WikiLeaks, Washington"ın devreye girmesi sonucu olarak, şu anda Visa, MasterCard, Bank of America, PayPal, Western Union ve diğerlerinin yasadışı ablukası altında. Bilgi kaynaklarımızdan biri olduğu iddia edilen genç istihbarat analisti Bradley Manning için idam cezası isteniyor. Üyelerimizin ve gönüllü personelimizin çoğu, ABD ve müttefikleri tarafından yasadışı takip altında tutuluyor. Şahsen benim, casusluk suçundan yargılanmak üzere ABD"ye ya da hakkımdaki uydurma cinsel suçlamalar nedeniyle İsveç"e gönderilmem potansiyel olarak mümkün. Bu ve bunun gibi hukuki meselelerin sonuçlanması yıllar alacaktır. Dolayısıyla Türkiye"de bizim misyonumuza inanan herkesi de, bu zor zamanda bize destek olmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberde, Assange"ın Türkiye"de belgelerin yayınlanması için Taraf gazetesini seçmesiyle ilgili olarak, “Taraf, Türkiye"nin en korkusuz gazetesi” dediği vurgulandı.