Tanınmış risk analizi şirketi Coface"nin baş ekonomisti İves Zlotowski, dünyada şirketlerin arasında borç ödememe olaylarının geçen yılda yüzde 47 arttığına dikkat çektiği açıklamalarında, “Birçok ülkede güçlü ancak dengesiz bir büyüme oldu. Çok yüksek cari açıkları var ve şirketlerin dış borçları çok arttı. Romanya, Bulgaristan ve Türkiye"de oldukça şiddetli bir iniş tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.
İves Zlotowski, Le Monde gazetesiyle yaptığı söyleşide dünyada şirketler arasında borç ödememe olaylarının 2008 yılında yüzde 47 arttığına, bu sorunların bu yılın üçüncü çeyreğine kadar çok yüksek düzeyde seyredeceğine işaret ederken ödememe olaylarının en çok krizin merkezindeki ülkelerde arttığını kaydetti.
Bu bağlamla ödememe olaylarının, İspanya"da yüzde 131, İngiltere"de yüzde 64, İrlanda"da yüzde 70, ABD"de ise yüzde 66 arttığına dikkat çeken Zlotowski, artış oranının Japonya"da yüzde 40, Fransa"da yüzde 42 ve Almanya"da yüzde 25"yi bulduğunu kaydetti.

2009"DA EN RİSKLİ BÖLGE: ORTA VE DOĞU AVRUPA
Coface baş ekonomisti, 2009 yılında en riskli bölgenin ise Orta ve Doğu Avrupa"nın olduğunu vurgularken bu bölgede Macaristan ve Baltık ülkeleri dışında, şimdiye kadar şirketlerin iyi direndiğini belirterek şöyle devam etti:
“Birçok ülkede güçlü ancak dengesiz bir büyüme oldu. Çok yüksek cari açıkları var ve şirketlerin dış borçları çok arttı. Romanya, Bulgaristan ve Türkiye"de oldukça şiddetli bir iniş tahmin ediliyor. Buna karşın, Polonya"nın durum daha sağlıklı."
Dünya ekonomisindeki büyüme oranının 2009 yılında yüzde 9"a gerileyeceği tahiminde bulunan Zlotowsky, sanayileşmiş ülkelerde GSYİH"nın yüzde 8 azalacağını, resesyonun eş zamanlı olarak ABD, euro bölgesini, İngiltere ve Japonya"yı vuracağını söyledi.
Zlotowsky, yükselen piyasalarda büyümenin 3.9 ile sınırlanacağını, bunun 2008"e göre iki puan, 2007 yılına göre ise üç puandan fazla bir düşüş anlamına geldiğini vurguladı.


MİLLİYET