Türk Lirası'nın son 10 yıldır isktikrarlı bir para olduğunu da belirten Aydın, bunun süreceğini söyledi
 
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Genel Sekreteri Ekrem Keskin'le birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyerek, hem sektörün güncel durumunu anlattı hem ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı. 
 
Ekonomi yönetimi başarılı
 
ABD ve AB'de yaşanan sorunların etkilerine dikkati çeken Aydın, içerideki gelişmelerden ziyade Türkiye'yi bunların etkilediğini belirtti. Bu açıdan strateji değişikliğine vurgun yapan Aydın, "Türkiye sorun çıkmadan önlem alan bir ülke haline geldi. Ekonomi yönetimi bu açıdan başarılı" dedi. Merkez Bankası'nın aldığı kararların, eskiye nispetle "farklı ve sıra dışı" olduğunu da belirten Aydın, alınan bu önlemlerin konjonktüre uygun olduğunu belirtti. 
 
Kurlarda ciddi derinlik yok
 
Son dönemde, piyasalarda yaşanan hareketlilik ve kurdaki oynaklığı da yorumlayan Aydın, TL'nin istikrarlı bir para birimi olduğunu ve istikrarlı yapının devam edeceği söyledi. Aydın, doların son 10 yıldır 1.2-1.7 lira arasında değiştiğini de hatırlattı. Aydın, ayrıca Türkiye'de serbest kur rejiminin uygulandığını, son dönemdeki kurların seyrinde çok ciddi bir derinlik olmadığının  altını çizdi. 
 
Makro veriler olumlu
 
Kurun etkisinin ve kredilerdeki yavaşlamanın cari açığa olumlu katkı yapacağını belirten Aydın, bütçe açığı, borç stoku gibi makro verilerin olumlu oluşunun bu konuda kırılganlığı bertaraf ettiğini ifade etti. 
Bu yorumlara karşın, Aydın hanehalkı ve finansal olmayan kuruluşların borçlanma ya da borç çevirmelerine ilişkin uyarılar da yaptı. Bu konuda dikkatli olunmasını isteyen Aydın, şöyle devam etti: "Basiretli borçlanma çok önemli. Bunu özel bir durum için söylemiyorum ama herkes gelirine uygun borçlanmalı."
 
Bankacılıkta kâr % 15-18 düşer
 
TBB Başkanı Aydın, bankacılık sektöründe yıl sonunda kârlılığın yüzde 15-18 arasında düşmesini beklediklerini açıkladı. Aydın, maliyet artışı ve küresel riskler nedeniyle kredi faizlerinde yukarı yönlü baskının öngörüldüğünü belirterek ikinci yarı için kredi büyüme marjını ise yüzde 7 düzeyinde bekledikleri söyledi. 
 
Kamu bankaları gençleşme içinde
 
Sektördeki istihdam artışında kamunun öncülük ettiği yönündeki soruları yanıtlayan Hüseyin Aydın, "Kamu bankalarında yaş ortalaması yüksekti. Buradaki gençleşme nedeniyle daha hızlı görünüyor ama özel-kamu ile ilgili rakamlar birbirine yakın" dedi. Ekrem Keskin ise Keskin, çalışan sayısının her çeyrekte 1500 arttığını belirterek, "Ancak ikinci yarıda bir miktar yavaşlama  bekliyoruz" yorumu yaptı. 
 
İSTANBUL (Bugün)