aHaber'de yayınlanan İş'te Hayat programına katılan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk ekonomisinin bir banka gibi yönetildiğini belirterek, "Avrupa'ya ihracatımız yüzde 53'lerden yüzde 40'lara düştü. Elektriğin yüzde 53'ünü gazdan üretiyorduk, o da simdi 7-8 puan aşağı çekildi. Cari açıkla mücadele etmek için tedbirler alındı" dedi. Türkiye ekonomisinin çok iyi yönetildiğini söyleyen Özyeğin, "İyi yönetilen bir gemi gibi ekonomi kaptanları da çok iyi. Nasıl bir kaptan 12 metrelik dalga da olsa gemisini okyanusun öbür tarafına geçebilir. Ben Türkiye ekonomisini böyle tarif ediyorum. Eskiden 5 yıllık planlar yapılırdı. Yıllık toplantılar yapılırdı. Şimdi müthiş bir yönetim var. Ve dünya bunu çok iyi takip ediyor" diye konuştu.

AB'DEKİ KRİZ SÜRECEK

ABD ve AB ekonomilerinin durumunun iyi olmadığını anlatan Özyeğin, "AB uzun zamandır reformları yapmadı. Aynı bizim 2001 öncesi durumumuz gibi. Avrupa Merkez Bankası'nın faizi 0.75'e indirmesi ya da 2 trilyon euroyu bankalara vermesiyle bu işler çözülmeyecek. Yapısal kararları almakta zorlanıyorlar. Avrupa'da kriz uzun yıllar devam edecek" dedi.

Rusya'da IKEA ile birlikte ortak banka kurduk

IKEA ile yaptıkları ortaklığa da değinen Fiba Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, "IKEA Rusya'da sadece mobilya mağazası değil. AVM'leri, gıda ve giyim mağazaları da var. Tüm mağazalarında geçecek kredi kartı çıkarmak ve tüketici kredisi vermek istediklerini söylediler. Credit Europe üzerinden başladık ama onlar ayrı bir banka kurmak istediler. Şimdilik yüzde 50-50 ortaklıkla adım attık" diye konuştu.

Çekmeköy'deki arazimize kampus kuracağız

Özyeğin Üniversitesi'yle ilgili de konuşan Özyeğin, projeyi 1999'da düşündüğünü ancak kriz nedeniyle rafa kaldırdığını belirterek banka satışından sonra da işi hızlandırdıklarını anlattı. Özyeğin, "2008'de kurduk. Çekirdek kadromuzu ABD'den getirdik. Altunizade'de bina kiralayıp 600 öğrenciyle başladık. İkinci sene 200 öğrenci aldık. Şimdi Çekmeköy'de kendi arazimize kampus yapıyoruz. Herhalde kendi arazisi üzerine üniversite kuran ilk müteşebbisim" dedi. Özyeğin, bu yıl öğrencilerin yüzde 85'ine burs vereceklerini kaydetti.

Türkiye'deki bankayı insan kaynağımız için aldık

Özyeğin, "Bankacılığa davet ettiğim benden daha genç elemanlar emekli oldu. Akın Öngör, Burhan Karaçam gibi yöneticilerle bankacılığa başladık. Ben devam ediyorum" dedi. Özyeğin, yurtdışında şu anda çalışan yönetici seviyesindeki bankacıların ileride Türkiye'ye gelip grubumuzda bankacılık yapacakları düşüncesi banka almamda etkili oldu" dedi.

Sabah