Türkiye"de ev aydınlatma pazarında bir yıl öncesine göre yüzde 45 büyüdüklerini söyleyen Philips Ev Aydınlatma Türkiye Müdürü Burçin Ressamoğlu, “Hollanda"daki yönetim bizden bu yıl yüzde 100"ün üzerinde bir büyüme bekliyor.Türkiye"deki büyüme Çin"den de fazla olacak” dedi.

Türkiye"deki görevine başlamadan 2.5 yıl Çin"de çalıştığını anlatan Ressamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin için büyüyor diyorlar ancak baktığınızda orada sadece en ucuz ürünü satıyoruz. Türk insanı nereye para harcayacağını çok iyi bilir. Türkiye pazarı, hem ampül hem de avize tarafından bakıldığında toplamda 350 milyon Euro"luk bir büyüklüğe sahip. 2015 yılında bu rakam 1 milyar Euro"ya ulaşacak. Ev aydınlatmasında ilk 5"in içersinde olan Türkiye, dünyadan daha hızlı büyüyecek.”

Philips yönetiminin eskiden kaynaklarını Almanya ya da Fransa gibi büyük ekonomilere aktardığına dikkat çeken Ressamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak artık kampanya yapılacağı zaman bu kaynaklar ilk olarak Türkiye"ye kaydırılıyor. Türkiye pek çok büyük ekonominin önceliğini almış durumda. Çünkü her gün yeni inşaat projesi yapılıyor. Avrupa"da evlerdeki ortalama aydınlatma noktası 28 iken Türkiye"de bu sayı 12. Potansiyelin yüksek olması nedeniyle de Türkiye"e 1 milyar Euro"luk bir pazara ulaşmak hayal değil. Biz de bu pazara liderlik etmek istiyoruz.”

Avize işiyle büyüyecek

EV aydınlatma pazarının şu anda 13 milyar Euro büyüklüğünde olduğunu kaydeden Ressamoğlu, konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

“Philips olarak ev aydınlatmasında, 2009"daki küresel ciromuz 7.3 milyar Euro oldu. 2015 yılından itibaren ev aydınlatması pazarının pazarın büyüklüğü 30 milyar Euro"ya çıkacak. Türkiye pazarında ampülde yüzde 30, avizede de yüzde 5"lik pazar payımız var. Avrupa"da yüzde 8 pazar payına sahip olan Massive adlı şirketi de markamızın çatısı altına aldıktan sonra ev aydınlatması konusunda toplam çözüm sunan tek marka haline geldik. Türkiye"de 10"a yakın mağaza açtık ve 5 bine yakın ürün sergiliyoruz. Türkiye"deki yerel satıcılarla birlikte imzaladığımız anlaşmalar doğrultusunda tüketiciye ulaşabiliyoruz.”

Aslan BATUR / Hürriyet