İsrail'in Gazze'de insansık dışı vahşetine Türkiye'nin dört bir yanından tepkiler yağıyor. Bugün meydanlara dökülen halkın ortak dili ise Filistin oldu...

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, yurt genelinde çeşitli meslek ve sivil toplum örgütlerince protesto edildi.

Sakarya Dayanışma ve Kardeşlik Topluluğu (SADAKAT) üyelerince Kent Meydanı'nda düzenlenen Filistin'e destek mitingine çok sayıda kişi katıldı.

SADAKAT üyesi Serdar Doğan, yaptığı konuşmada, tüm dünyanın gözü önünde meydana gelen soykırımın bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti.

Gazze'yi harabeye çeviren İsrail devletinin yaptığı zulmün her geçen gün arttığını bildiren Doğan, İsrail'in 6 aylık ateşkesin sonunda düzenlediği saldırıda sivil yerleşim birimlerine roket yağdırdığını ve Müslümanları katlettiğini kaydetti.

İsrail aleyhine slogan atıp bu ülkenin bayrağını yakan katılımcılar, olaysız dağıldı.

VAN

Van'da Cumhuriyet Caddesi Sanat Sokak'ta toplanan bir grup vatandaş, tekbir getirip slogan atarak saldırıyı protesto etti.

Gruptaki bazı kadınların kucağında Filistin'de yaşamını yitiren çocukları simgeleyen oyuncak bebekler taşıdığı görüldü.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteri, olaysız sona erdi.

AĞRI

Ağrı'da Cumhuriyet Caddesi Saat Kulesi etrafında düzenlenen mitinge çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi katıldı.

Gıyabi cenaze namazı kılınmasının ardından sivil toplum örgütleri adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Derneği Ağrı Şube Başkanı Şaban Gökhan, tüm Müslümanları birlik olmaya davet etti.

Açıklamanın ardından, Filistin'de hayatını kaybeden çocukları temsilen bir çocuk, üzerine Filistin bayrağı örtülerek omuzlarda taşındı.


ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle oluşturulan Filistin'e Destek Platformu üyelerince düzenlenen mitinge katılanlar, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını kınadı.

Haleplibahçe semtinde şehirlerarası otobüs terminalinin yanındaki boş alanda toplanan vatandaşlar, miting alanına üst araması yapıldıktan sonra alındı.

''Bugün hepimiz Filistinliyiz'', ''Türkiye uyuma Filistin'e sahip çık'', ''Kahrolsun İsrail'' yazılı dövizlerle mitingin yapıldığı alana giren grup tekbir getirerek İsrail aleyhine slogan attı.

Mitinge katılan bazı kadınların, üzerinde kan lekesi bulunan, kefene sarılı oyuncak bebek taşıdığı gözlendi.

Grup adına yapılan açıklamada, Türkiye'nin İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılar konusunda daha duyarlı ve net tutum sergilemesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından, ABD Başkanı George Bush'un fotoğrafını ve İsrail bayrağını ateşe veren grup, olaysız dağıldı.

SAMSUN


Samsun'da, Kadıköy Mahallesi'nde toplanan Sosyalist Parti üyesi grup, İsrail'i kınayan döviz ve pankartlar taşıyarak, İsrail aleyhine slogan atarak Ağabali Caddesi'ne yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Sosyalist Parti Samsun İl Başkanı Savaş Karaduman, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'ni füze yağmuruna tuttuğunu ve Gazze'yi yerle bir ettiğini söyledi.

Karaduman, ''Filistinli kardeşlerimizin öfkesi öfkemiz, ölenlerin ardından yaktıkları ağıtlar bizim ağıtlarımızdır. Şimdi Filistinli olmanın, Filistinli çocukların İsrail tanklarına fırlattığı taş olmanın ve Filistin halkıyla dayanışmanın tam zamanıdır'' dedi.

MUŞ


Muş'ta saldırıları protesto eden grup, İsrail bayrağını yaktı.

Muş Alperen Ocakları tarafından Belediye Meydanı'nda düzenlenen gösteride, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar protesto edildi.

Gösteriye katılanlar adına açıklama yapan Muş Alperen Ocakları Başkanı Abdullah Alptekin Has, İsrail'in saldırılarının tüm Müslümanları öfkelendirdiğini belirtti.

Saldırılara batılı ülkelerin tepki göstermemesini eleştiren Has, ''Yarım asırdan fazladır görmediği vahşet, uğramadığı katliam kalmayan Filistin halkının yanındayız'' dedi.

Filistin lehine slogan atılan gösteride İsrail bayrağı yakıldı, saldırılarda ölenler için dua edildi.

YALOVA


Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Yalova Şubesi üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nin önünde basın açıklaması yapan gruba CHP Yalova Milletvekilli Muharrem İnce ve Yalova belediye başkan adayı Ertan Şener de destek verdi.

TGB Yalova Şube Başkanı Süleyman Dişlioğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Filistin halkı emperyalistlerin saldırısı altındadır. Bebek katilleri, masum Filistin halkının üzerine bomba yağdırmaktadır. İsrail'in Filistin halkına yaşattıkları vahşetten başka bir şey değildir. Asıl soykırım Orta Doğu'da yapılmaktadır. Gözlerini kan bürümüş, kan akıtmak için uydurma bahaneler bulan İsrail gibi bir ülkeye babalık eden ABD öncelikle kendi yaptığı soykırımların hesabını vermelidir.''

İZMİR

MÜSİAD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Alagöz, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıların sona ermesi ve bir daha tekrarlanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini bildirdi.

Öncelikle ''İsrail hükümetinden insani duygularla bezenip yaptıklarından pişman olmasını bekleyerek derhal eylemlerini durdurması gibi çağrılara son vermek gerektiğini'' ifade eden Alagöz, çağrıların komik kaldığını savundu.

Alagöz, saldırıların durdurulması için hükümete, medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, uluslararası kuruluşlara ve toplumun her kesimine görev düştüğünü belirtti.

KAMU-SEN'DEN KANLI BEBEK

Türkiye Kamu-Sen üyeleri İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu kompleksin ana giriş kapısı önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen üyeleri, ellerinde ''Filistin Yalnız Değilsin'' yazılı pankart taşıdılar.

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 500'e yakın sivilin öldürüldüğünü, 2 binden fazla kişinin ağır yaralandığını söyledi.

Bostan, Filistin halkına yönelik bu ''kanlı eylemleri'' kınadıklarını dile getirerek, ''bütün dünyayı bu cinayetler ve soykırım karşısında etkin bir şekilde harekete geçmeye'' davet etti.

İsrail'e cesaret veren asıl kaynağın ABD olduğunu vurgulayan Bostan, içinde İslam düşmanlığının da olduğu bu saldırıların Haçlı Seferleri'yle çok yakından ilişkisi bulunduğunu ileri sürdü.

Bostan, ''Türkiye Kamu-Sen olarak, İsrail'in Filistin'de ve ABD'nin Irak'ta işlemekte olduğu insanlık suçlarını ve İslam'a yönelik kirli saldırılarını ve tecavüzlerini bütün gücümüzle lanetliyoruz. Bütün dünyayı bu konuda tek vücut olarak bu vahşete ve soykırıma karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Aksi halde suskunluğun ve savsaklamanın bu suçlara aynıyla katılmak olduğunu dünya kamuoyuna ilan ediyoruz'' dedi.

Basın açıklamasının ardından gruptakiler, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı giriş kapısına siyah çelenk ve ''kanlı kundağa sarılmış oyuncak bebek'' bıraktı.

Bu sırada bazı protestocular, kompleksin ana giriş kapısına yumurta fırlattı.

Bu grubun dağılmasının ardından Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyeleri de, siyah çelenk bırakarak, saldırılarda hayatını kaybeden Filistinliler için toplu halde dua etti.

ÇOCUKLAR PROTESTO ETTİ

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) bünyesinde oluşturulan Özgür Çocuk Kulübüne üye çocuklar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Filistin'de ölen çocuklar için Galatasaray Meydanı'nda velilerinin eşliğinde bir araya gelen kulüp üyesi çocuklar, kortej oluşturdular.

Arka sıralarda ebeveynlerin bulunduğu kortejdeki çocuklar, İstiklal Caddesi'nden yürüyerek, üzerinde ''Siyonist diplomatlar Filistin'den defolun'', ''Filistinli çocuklar yalnız değildir'', ''Türkiye'den Gazzeli çocuklara bin selam'', ''Çocuk katili İsrail Filistin'den defol'' yazılı pankartlar taşıdı.

Sloganlar da atan çocuklar, Taksim Meydanı'nda yürüyüşlerini tamamladılar. Protesto gösterisine katılan bazı çocuklar, üzerlerine sarılan kırmızı boyalı sargı bezleriyle Gazze'de yaralanan çocukları canlandırdılar. Bir kız çocuğu da kundakta sarılı ve üzerinde ''Hangi suçtan dolayı öldürüldü?'' yazılı bebekle kortejde yer aldı.

Çocuklar, Taksim Meydanı'nda ''Kız Çocuğu Marşı'' adı verilen marşı okuyup bir süre daha slogan attıktan sonra aileleriyle birlikte dağıldılar.


HABER 7