Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Japonya'daki depremde nükleer tesisin hasar görmesine ilişkin, ''Türkiye açısından şuan önemli bir risk tespit etmiş değiliz'' dedi.

Kocaeli Valiliğini ziyaret ederek, Vali Ercan Topaca ile bir süre görüşen Bakan Akdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık alanında 8 yıldır önemli gelişmeler olduğunu, dönüşüm programıyla yeni bir sistem geliştirdiklerini söyledi.

Sekiz yılda sağlıkta ciddi bir yapısal dönüşüm gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akdağ, bu sistemle vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasının kolaylaştığını, koruyucu sağlık hizmetlerinin kuvvetlendiğini ifade etti.
Akdağ, ''Sigarayla ilgili yaptığımız çalışmalar, bunun en önemli örneklerindendir. Tabi bu manada Kocaeli'de ciddi gelişmeler oldu. Anne ölümleri bebek ölümleri azaldı. Çocuk aşılamaları ciddi bir seviyeye geldi. Aşıyla korunabilir hastalıklar açısından mesela kızamık, sıfırlandı'' diye konuştu.

-TAM GÜN YASASI-

Bütün amaçlarının vatandaşa hizmet olduğunu ancak bazılarının bu hizmeti aksattıklarını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:

''Biliyorsunuz Tam Gün Kanunu yaptık. Üzülerek ifade etmek gerekir ki ana muhalefet partisi koştura koştura gitti bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Biz bu kanunla ne yapmak istiyorduk. Vatandaşımız bir devlet hastanesine gittiği zaman, üniversite hastanesine gittiği zaman başka bir adres gösterilmesin. Devletimin yaptığı, yaptırdığı hastane ki milletin hastanesidir bunlar, milletin parasıyla yapılmıştır. Böyle bir hastane gittim ayrıca neden bir muayenehaneye de gitmek zorunda kalacakmışım. Ya da üniversitenin içerisinde özel muayenehane alanı gibi para verip de neden hizmet alacakmışım. Biz kanunla bunu ortadan kaldırdık. Bir senedir uğraşıyoruz. Anayasa Mahkemesi, Danıştay. Bütün bu sürecin uzaması bir seneyi de geçti, bir buçuk seneye ulaştı. Bütün bu sürecin uzamasının müsebbibi ana muhalefet partisi olmuştur. Peki ne oldu sonuçta. Şükür ki Danıştay bizim yaptığımız hukuki değerlendirmeyi kabul etti. Artık bu ikili çalışma ortadan kalktı. Bundan sonra vatandaşımız ister devlet hastanesine, ister üniversite hastanesine gitsinler bir daha ceplerinden hoca parası, muayene parası, ameliyat parası bıçak parası böyle bir ödeme yapmayacaklar.''

-JAPONYA'DAKİ NÜKLEER FELAKET-

Bir gazetecinin Japonya'da depremde zarar gören nükleer tesisten çevreye yayılan radyasyonun Türkiye'ye etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin sorusuna Bakan Akdağ, şöyle yanıt verdi:

''Türkiye Japonya'ya coğrafi olarak çok uzak bir yer. Bu gibi durumlarda risk radyasyonunun doğrudan yayıldığı alanlar oraya komşu alanlarda meydana geliyor. Türkiye açısından şu an önemli bir risk tespit etmiş değiliz. Türkiye Atom Enerjisi kurumuyla Başbakanlık Afet ile birlikte Sağlık Bakanlığı olarak değerlendirdik. Değerlendirmeye ve takip etmeye devam ediyoruz. Japonya'da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönüşüyle alakalı olarak Dünya Sağlık Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nün bu husustaki tavsiyelerine uygun bir biçimde yine Başbakanlık Afet Koordinasyon, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Sağlık Bakanlığı birlikte çalışıyoruz. Bizim vatandaşlarımız için tedirgin olacak durum yok.''