Mango’nun kurucusu Isak Andic , AB ’yi ‘şişman ve tembel’ olarak nitelerken, Türkiye ’nin aç olduğunu, bu nedenle gelişmeye açık olduğunu anlattı. Andic, “ Türkiye hınçla büyüme hamlesine devam etmeli. Biz size çok güveniyoruz” dedi.

Mango’nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Isak Andic, Türkiye ’nin son 10 yıldır yaşadığı gelişmeyi mucize olarak niteledi. 7’nci Yatırım Danışma Konseyi’ne katılmak üzere İstanbul’a gelen Andic, Türkiye ’ye her geldiğinde pek çok ili gezdiğini, Trabzon’dan Gaziantep’e pek çok ili inceleme fırsatı bulduğunu, gördüklerini de şaşkınlıkla karşıladığını anlattı. Andic, Türkiye ’nin büyümesine aynı hınçla devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Türkler ve Avrupalılar arasında bir fark varsa o da Türklerin çalışma hayatına haklardan ziyade zorunlulukların damga vurması, Avrupalıların ise zorunluluklardan ziyade hakların damga vurmasıdır” dedi. AB ’yi şişman ve tembel olarak niteleyen Andic, “Şişman olan tembellik yapar, aç olan ise gelişmeyi iter, gelişmeye açık olur. Türkiye de böyle” dedi. “Ben İspanyollar’a hep ‘Delisiniz siz, bu yüzden de ilerleyemeyeceksiniz’ diyorum” diye devam eden Andic, Türkiye ’nin bu yıl ve önümüzdeki yıl daha temkinli olan büyüme hedeflerinin de kendilerini ürkütmediğini kaydetti. Andic, şöyle devam etti: “Biz Türkiye ’ye çok güveniyoruz. Toplam 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. Her yıl da 80-100 milyon dolarlık bir yatırım gidişatı oturttuk. Her yıl 200 yeni kişiye istihdam sağlıyoruz”

‘TEŞVİKLERİ İNCELEYEMEDİM’
Andic, yeni Teşvik Sistemi’nin yatırım kararlarını etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: “Henüz inceleme fırsatı bulmadım. Ancak toplantıda anlattılar. Biz Türkiye ’de üretimi başkalarına yaptırıyoruz, dolayısıyla bizim yatırım yapmamız söz konusu değil. Ama Türkiye ’de yaptırdığımız 100 milyon Euro’luk üretimi Made in Turkey etiketiyle tüm dünyaya ihraç ediyoruz.”

‘BAŞBAKAN NOT ALDIKLARININ YÜZDE 85’İNİ YAPIYOR‘
Andic, Yatırım Danışma Konseyi’nde konuşulanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat not aldığını, ertesi yıl da bu notların ne kadarının gerçekleştiğine bakıldığını söyleyerek, “Konuşulanların yüzde 80-85’i hallolmuş oluyor. Bu çok önemli” dedi. Andic ayrıca, Time, Businessweek gibi yayınlarda Türkiye’de yatırım yapmış yöneticilerin Türkiye’yi öven reklamların çok etkili olduğunu, toplantıda bu reklamların Türkiye algısını değiştirmede oynadığı olumlu etkiyi anlattığını dile getirdi.