Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Rumi Forum'un düzenlediği ''Türkiye, Ortadoğu'daki Gelişmiler ve Türk-Amerikan İlişkileri'' başlıklı konferansta konuştu. 
 
Türkiye-ABD ilişkilerinin geldiği noktayı anlatan Tan, bu yıl her şeyin olumlu anlamda ''ters yüz'' olduğunu belirterek, ''Şimdi ise ilişkilerimizde bahar dönemini yaşıyoruz'' dedi.
 
Mükemmel bir ziyaretti
 
Tan, ''Bugün görüyoruz ki iki ülke ilişkilerinin tarihinde ilk defa bir ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı aynı dönem içinde Türkiye'yi ziyaret etti'' dedi.
 
Tan, ''Başkan Yardımcısı bunu her yerde, katıldığı her toplantıda, yaptığı konuşmalarda söyledi. Bir büyükelçi olarak ilişkilerdeki bu anı görmek çok güzel. Biden, geleneksel olarak, Türkiye ile ilgili konularda her zaman Türkiye'nin destekçisi olmamıştır ama bu kez kendisi her konuda oldukça pozitif ve güçlü destekçiydi. Örneğin, terör örgütü PKK, Irak, Arap Baharı. Gerçekten mükemmel bir ziyaretti. Türk tarafında Biden ile görüşen yetkililer de çok memnun oldular'' dedi.
 
Deneyimleri gözardı edilmemeli
 
Türkiye'nin ayaklanmaları başından bu yana doğru tarafta, halkın yanında yer aldığını ifade eden Tan, şunları kaydetti:
 
''Türkiye'nin deneyimleri gözardı edilmemeli. Türkiye, demokrasi ve modernizmin İslam'la birlikte yürüyebilmesini sağlayan sağlayan, NATO, OECD, AB, Avrupa Konseyi de dahil olduğu tüm batılı kurumlarla doğrudan ve güçlü bağı olan dünyadaki tek ülke. Türkiye'nin eşsiz bir rolü var. Türkiye, tüm batılı değerlere sahip İslami bir ülke. Tüm bunlara baktığınızda, Türkiye'nin neden bu süreçte eşsiz olduğunu anlarsınız.''