Obama'nın Türkiye ziyareti Çin'den İngiltere'ye, Yunanistan'dan Fransa'ya büyük yankı buldu. Gazeteler, "Zeytin dalı uzattı", "AB Türkiye'ye kapıyı kapatmamalı", "Haritaya bakmak yeterli" başlıklarını attı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine dünya basını geniş yer verdi.

The Guardian, Obama'nın 'Amerika İslam'la savaş halinde değil' diyerek Türkiye parlamentosu kürsüsünden İslam dünyasına zeytin dalı uzattığını yazdı. Gazete, Obama'nın bu mesajlar için Türkiye'yi seçmesinin özel bir anlamı olduğunu vurguladı.

Gazete, başyazısında ise şu ifadeleri kullandı:

"Belki uygunsuz bir gerçek ama Ortadoğu'nun en nüfuzlu ülkeleri -ikisi de Arap olmayan- Türkiye ve İran. Ama Obama'nın İslam dünyası ile Batı arasındaki köprüleri tamir etme girişiminin odağı olarak Türkiye'yi seçmesi, umut verici bir gelişme

ABD ile İslam dünyası arasında varılacak uzlaşma için Türkiye'nin örnek gösterilmesi, dış politika açısından cesur, iç politika açısından ise riskli bir adım. Sağda, Obama'nın kendisi için yaptığı 'Ailesinde Müslümanlar olan bir Amerikalı' tanımını kullanabilecek birçok kişi var.

Ama Amerika'nın İslam'la savaşta olmadığını ve olmayacağını söylemek için TBMM gibi bir platformun seçilmesi, dünya siyaset sahnesinde güveni giderek artan bir adamın izlerini taşıyor. Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı Türkiye'ye Avrupa'nın kapılarını kapatarak yanlış yaptılar. Obama'nın gördüğü gerçeği göremediler. Türkiye'nin en büyük varlığı jeopolitik rolü ve bunu da zekice kullanıyor. Türkiye model bir ülke değil ama Batı'nın İslam'la modernitenin bir arada olamayacağı tezini çürüten çarpıcı bir örnek ve güçlü bölgesel bağları var."

FT: AB TÜRKİYE'YE KAPIYI KAPATMAMALI Financial Times gazetesi, Obama'nın Türkiye ziyaretini okurlarına bir analizle sundu. Analizde şu ifadeler yer aldı:

"Başka Müslüman ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de büyük bir çoğunluk, Amerika'nın aslında İslam'la savaş halinde olduğuna inanıyordu. Bu siyasi felaketten fayda sağlayanlar İslamcılar ve cihat yanlısı aşırılar oldu. Barack Obama'nın ilk Müslüman ülke ziyareti için özellikle Türkiye'yi seçmesi, bu inanışı tersine çevirmeyi amaçlayan uzun ve çetin bir yolculuğun başlangıcı. Neden Türkiye? Bunun nedeni, sadece NATO üyesi, Asya ile Avrupa arasında bir köprü ve hatta Müslüman bir demokrasi olması değil, iktidardaki AKP'nin evrim geçirmiş bir siyasi İslam"la demokrasinin iç içe geçmiş bir yapıyı temsil etmesi.

Müslüman dünyasının deyim yerindeyse ilk Hıristiyan Demokratları, batağa saplanmış Ortadoğu'da bir model olarak değil, bir başarı öyküsü olarak hayranlık uyandırdı. Bu yüzden AKP'nin 2007'de çok güçlü generallere karşı elde ettiği seçim zaferi ve 2008'deki yargı darbesi girişiminden kurtulması sadece Türkiye için değil tüm bölge açısından dönüm noktası niteliğindedir."

Financial Times, ayrıca Türkiye'nin Suriye, İran, Hamas, İsrail ve Suudi Arabistan'la yeni iletişim kanalları açılmasında rol oynayabileceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"ABD'nin Irak'tan sorunsuz bir şekilde çekilmesinde Türkiye'nin desteği büyük önem arz ediyor. Türkiye'nin Afganistan'a lojistik destek platformu olarak oynayacağı rol de önemli.

Obama, Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşma çabasına destek belirtti. Ankara, AB'ye girme yolunda Osmanlı'nın 1915'teki Ermeni olaylarındaki rolüyle yüzleşmek zorunda. Ancak Amerika'nın bunu soykırım ilan etmesi Türkiye'deki milliyetçi sağın işine yarayacak ve Avrupa Birliği ve ABD için çok değerli olan bir Müslüman köprüyü havaya uçuracak."

TIMES: ABD, AB ÜYELİĞİ FİKRİNİ BENİMSEMİŞ The Times gazetesi ise başyazısında şu ifadeleri kullandı:

"Obama'nın Türkiye'yi vaaz kürsüsü olarak değil örnek olarak kullanması önemli. Türkiye, ileri demokrasiyle İslam'ın bir arada bulunabileceğini gösteren bir kanıt. Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Ancak Bulgaristan ve Romanya'nın da ama bu ülkeler AB'ye üye oldular bile. Hiç kimse Türkiye'nin şimdi AB'nin 28'inci üyesi olmak için hazır olduğunu iddia etmiyor ama ABD bu fikri benimsemiş durumda. Avrupa da benimsemeli."

INDEPENDENT: KAPIYI ÇARPMAK KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL The Independent, "Avrupa Birliği Türkiye'ye kapılarını kapatmamalı. Ankara henüz üyeliğe hazır değil ama birliğe girişi büyük faydalar sağlayacak" diye yazdı.

Gazeteye göre, "Obama belki Türkiye'nin AB üyeliğine Washington'un tam desteğini ifade ederek belki biraz incelik göstermemiş olabilir ama Türkiye'nin yüzüne kapıyı çarpmak bir tek Avrupalı'nın bile çıkarına değil."

DAILY TELEGRAPH: HARİTAYA BAKMAK YETERLİ Daily Telegraph ise başyazılarından birinde "Türkiye'nin zamanı geldi" ifadesini kullandı.

Telegraph'ın başyazısı şöyle:

"Obama'nın niçin Ankara'yı tercih ettiğini anlamak için Türkiye'nin haritadaki yerine bakmak yeterli. Türkiye sadece değerli bir NATO müttefiki değil, doğudan gelebilecek tehditlere karşı stratejik bir kale.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy gibi, Avrupa Birliği'nde daha derin entegrasyon yanlıları, birliğin batılı kimlik ve kültürüne zarar vereceği gerekçesiyle Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkıyor.

Ermeni iddialarını tanımayı reddetmesinden, insan hakları siciline kadar birçok itiraz noktaları var. Ama Obama'nın dün Türk parlamentosunda vurguladığı gibi, AB bu tür sinsi taktiklerle değerli bir Müslüman müttefikle daha geniş kapsamlı bir ilişki kurma fırsatını kaçırıyor."

FRANSA'YI RAHATSIZ EDEREK AVRUPA TARTIŞMASI YAPIYOR
Fransa'nın "Le Parisien" gazetesi, "Obama: ABD İslam ile savaşta değil" sözlerini başlığa taşıdı. Haberde, "Amerikan başkanı Obama, bir Müslüman ülkeye, Türkiye'ye ilk ziyaretinde ABD'nin İslam'a karşı savaşta olmadığını ve hiçbir zaman da olmayacağını söyledi. Barack Obama, Türkiye ziyaretini fırsat bilerek bir kez daha bu ülkenin AB'ye üyeliğine destek verdi. Obama, Ankara'ya sadece imtiyazlı ortaklık öneren Fransa gibi ülkeleri rahatsız eder biçimde, bir haftadan daha az bir süre içinde ikinci kez Avrupa tartışmasına karışıyor" ifadeleri yer alıyor.

Le Figaro ise Sarkozy ve Obama arasındaki anlaşmazlığı ana manşetine taşıdı. "Türkiye konusunda Obama-Sarkozy anlaşmazlığı" başlığı ile verilen haberde, "Amerikan başkanı Ankara'yı AB içinde görme arzusunu bir kez daha dile getirdi. Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasına Türk sorunu ile start veriliyor. İktidardaki Halk Hareketi Birliği, seçimlere 10 hafta kala Ankara'nın AB üyeliğine karşı çıkarak kamuoyuyla aynı frekansta olduğunu düşünüyor. Fransız cumhurbaşkanlığı Türkiye'nin üyeliği tartışmasına hazır"

KATHIMERINI: RUHBAN OKULUNA DİKKAT ÇEKTİ
Yunanistan"da yayınlanan Kathimerini Gazetesi ise ziyareti "Obama ruhban okuluna dikkat çekti" manşetiyle duyurdu. Kathimerini, ABD Başkanı"nın Ankara ziyaretinde Türkiye"yi Ortodoks ruhban okulu konusunda uyardığını ve Kıbrıs"ın tekrar birleşmesi için çağrıda bulunduğunu yazdı.

ÇİN RADYOSU: ABD'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR Çin radyosu, Obama'nın ziyaretini "Türkiye ve ABD balayında" yorumuyla duyurdu.

Çin'de 40'ın üzerinde yabancı dil ve Çincenin lehçelerinde yayın yapan radyo, Obama'nın Türkiye ziyaretini yorumladı. Yorumda, ziyaretin Türkiye'nin ABD'nin küresel stratejisindeki önemli konumunu gösterdiği gibi, iki ülke arasında 2003'teki tezkere kriziyle soğuyan geleneksel müttefik ilişkileri yeniden balayına döndü denildi.

Radyo, Obama'nın Afganistan hedeflerine ulaşmak için ABD'nin kesinlikle batılı ülkeler ve İslam dünyası arasında köprü rolü oynayan Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Yorumda, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesinin nedenleri sıralanarak, Türkiye'nin AB'ye katılmasının bir Müslüman ülkenin batı dünyasıyla kaynaşması anlamına geldiği, ABD'nin küresel stratejisine Türkiye'nin katkıda bulunması olanağı sağlayacağı ve ABD'ye Türkiye ile AB'ye karşı özel kontrol oluşturması olanağı sunacağı vurgulandı.

Radyo, yeniden balayı dönemine girmesine rağmen ilişkilerde hala bazı krizler bulunduğunu ve iki ülke arasında 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili fikir ayrılıklarının henüz giderilmediğini belirtti.

Milliyet