Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu Toplantısı için geldiği Edirne’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le birlikte Kapıkule sınır kapısını ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, 6 yıl önceTOBBöncülüğünde kurulan Gümrük Turizm İşletmeleri aracılığıyla burada ve diğer 5 sınır kapısında yaptıkları modernizasyon çalışmalarını anlattı.

Dünyada örneği yok

Sınır kapılarında yaptıkları çalışmaların dünyada başka bir örneği olmadığına da değinenHisarcıklıoğlu, “6 sınır kapısına toplam 220milyon dolar yatırım yaptık. Bunun yanında 6 yılda 75 milyon dolar da devlete vergi verildi. Sağladığımız teknolojik yenilik sayesinde sınırda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Türk ekonomisine yılda 420 milyon dolar kazandırılıyor. Rekabet gücü artıyor” dedi. Irak sınırkapısında da benzer çalışmalar yapmak istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını bildirdi.Hisarcıklıoğlu, “Tarihi İpek Yolu’nu harekete geçirmek istedik. İran sınır kapılarınınmodernizasyonuna talibiz ve ortak sınır kapısı projesi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Başkanların yüzde 85'i yeni anayasa istiyor

Konya’dan sonra Edirne’de de Anayasa Platformu toplantısı yapan Rifat Hisarcıklıoğlu 3 ay önce bir toplantı yaptıklarını ve TOBB’a bağlı oda başkanlarının yüzde 85’inin yeni anayasa istediğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Biz de nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Meclisteki 4 siyasi partinin yanı sıra 14 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla önce Ankara, sonra Selçuklu İmparatorluğu’nun başkenti Konya’da toplantı yaptık. Şimdi de Osmanlı’nın başkenti Edirne’de bunu gerçekleştiriyoruz. 2 hafta sonra da Diyarbakır’da yapacağız. Böylece toplam 10 bölgenin merkezindeki 10 ilde anayasa toplantıları gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Anayasayı değiştirmek siyasi borcumuzdur

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Platformu toplantısında, katılımcı vatandaşlara yeni bir anayasanın artık kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Çiçek, “Sizin fikirlerinizi, sizin talimatlarınızı almaya geldik. 30 senedir yeni bir anayasa ihtiyacını tartışıyoruz. Bu anayasa bize dar geliyor ve bizi geleceğe taşıyamaz. Anayasayı değiştirmek siyasi borcumuzdur ve bunu bu dönem hatta bu yıl gerçekleştirmek istiyoruz. Milletimizi daha özgür, daha mutlu yapacak model bir Türkiye için yeni bir anayasaya ihtiyaç var” dedi. 1982 Anayasası’nın 30 yıldır tartışıldığını, bir uzlaşı olmaması halinde yeni anayasa çalışmalarının da 30 yıl tartışılacağının altını çizen Çiçek, mayıs ayı başında bir taslakla anayasa metnini hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Haber: Celal TOPRAK/ BUGÜN GAZETESİ