İbrahim Gür, açlıktan çocukların öldüğü Somali’nin bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta adından söz ettirdiğini,ülkenin Afrika’nın önemli tarım ürünleri ihracatçılarından olduğunu söyledi. Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gür, "Somali’nin yaşadığı süreci biz de yaşıyoruz. Önlemler alınsın, gelecekte Türkiye, Somali gibi olmasın" dedi. 
 
İbrahim Gür, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yakın geçmişe kadar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülke olduğunu ve Ortadoğu’nun canlı hayvan ihtiyacını karşıladığını hatırlattı. Ancak, Türkiye’nin uygulanan yanlış tarım politikaları ile IMF ve Dünya Bankası’nın dayatmaları sonucu et ve canlı hayvan dışalımcısı konumuna geldiğini belirten Gür, "Türkiye adım adım hem kaynaklarını dışarıya aktaran hem de yabancılara rant alanı sağlayan ülke duruma geldi. Asıl üretici olan köylüler her geçen gün açlığa sürüklenirken, gıdanın ticaretini yapan şirketler büyük paralar kazanmakta" diye konuştu. 
 
Dünyanın bir yanında et, süt ve buğday dağları oluşurken, diğer yandan Somali’de olduğu gibi insanların açlıktan kırıldığını kaydeden İbrahim Gür, "Somali’de açlıktan ölen çocukların fotoğraflarını görünce, ülkemizde izlenen tarım politikalarının her yönü ile sorgulanma zamanı çoktan gelip geçmektedir" dedi. 
 
Dünya tarım ve gıda üretiminin kontrolünün, sayıları 10’nu geçmeyen küresel şirketlerin egemenliğinde olduğunu dile getiren Gür, açıklamasını şöyle tamamladı: 
 
"Artık hangi ürünün nerede, ne kadar ve kimin için ekilip dikileceğinden çevre ile ülkelerin tarım, hayvancılık ve gıda politikalarının belirlenmesine, ürün fiyatlarının ne olacağına kadar tüm süreçlerde bu söz konusu tekellerin şekillendirdiği bir dünyada yaşamaktayız. Başta tarım olmak üzere, dışa bağımlı hale getirilen yoksul ve gelişmekte olan ülkeler artık ciddi açlık kaygısı yaşar duruma gelmişlerdir. Öyle ki bu tekellerin biçtiği fiyatları vermezlerse, ABD’nin ve AB’nin dediklerini yapmazlarsa, çoğu gelecekte daha da aç kalacaklardır. Tıpkı bugün yaşanan Somali gerçeğinde olduğu gibi. Zengin ülkeler, küresel şirket ve yatırımcılar, başta Afrika olmak üzere, çeşitli ülkelerden bugün için 20 milyon hektardan fazla toprak satın alarak yeni gıda rezervleri oluşturmaya devam etmektedir. Türkiye’yi çok yakın gelecekte yabancılara tarım topraklarının satılmasını ya da kiralanması için yasal değişiklikler beklemektedir. Tıpkı başta Somali olmak üzere birçok çevre ülkelerde daha önce yaşandığı gibi. Bugün açlıktan ölümlerin yaşandığı Somali gerçeğinden alınacak çok dersler var. Somali’nin yaşadığı süreci biz de yaşıyoruz. Önlemler alınsın, gelecekte Türkiye, Somali gibi olmasın."(DHA)