Almanca "Haus der Lerchen' (Tarla Kuşlu Ev) adlı 115 dakikalık film bugün saat 00.35"te ekrana getirildi. Taviani Kardeşler'in 2007"da çektiği, İtalyanca "La masseria delle allodole' (Tarla Kuşlu Ev) adlı sinema filmi daha önce de 57'inci Berlin Film Festivali'nde gösterilmişti. İtalya, Fransa, İspanya ve Bulgaristan ortak yapımı film 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu"nda Ermenile're karşı soykırım işlendiğini öne sürüyor.

İspanyol Paz Vega ve Angela Molina ile Fransız oyuncu Andre Dussollier, Alman sinema oyuncusu Moritz Bleibtreu rol aldığı yaklaşık 9 milyon dolara mal olan film Bulgaristan"da çekildi. Filme Türkiye"nin de üye olduğu Avrupa Konseyi"nin sinema fonu Eurimages destek verirken Ankara"nın filmle ilgili diplomatik girişimleri sonuç vermemişti.

ARD web sayfasında filmin konusuna ilişkin “Ermeni soykırımı halen siyasi olarak güncel ve zor bir konu. Bugün dahi Türk hükümeti, çeşitli görüşlere göre 300 bin ile 1 milyon Ermeninin öldürüldüğü 1915-1917 yılları arasındaki bu vahşeti resmi olarak soykırım diye adlandırmakta zorluk çekiyor” diye yazıldı.

İtalyan Taviani Kardeşler, 57'nci Uluslararası Berlin Film Festivali programında yer alan ve aynı konuyu işleyen filmi Ermeni soykırımı tartışmalarını alevlendirmişti. Ermeni meselesi ile ilgili çekilen ilk büyük yapım sayılan, Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan imzalı "Ararat' filmi de ilk olarak 2002 yılında Berlinale"de sinemaseverlerin beğenisine sunulmuştu.

İtalyan sinemasının en usta isimleri arasında yer alan Paolo ve Vittorio Taviani Kardeşler'in "Tarla Kuşlu ev" olarak adı Türkçe'ye çevrilebilen filmle ilgili “Yola çıkış noktamız, İtalya"da yaşayan Ermeni Bayan Antonia Arslan"ın romanı oldu. Kendisinin büyükanne ve büyükbabası, zamanında Anadolu"dan göç etmişler ve arkada kalan diğer aile fertleri, 1915 yılında Türkler tarafından katledilmiş. Bu romanı okuduktan sonra uzun bir süre araştırma yaptık. Ama filmimiz tarihi bir belge olma iddiasında değil. Biz sinemacıyız, tarihçi değil. Mesela yaşananların soykırım mı, yoksa katliam mı olduğu sorusuna cevap vermiyoruz” demişti.

Hollywood"a karşı Avrupa sinemasını korumak için kurulan ve Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa Konseyi bünyesinde çalışan Eurimages"ın, Taviani Kardeşler"in, Ermenilere yönelik katliamı anlatan filmine mali destek vermesi, Türkiye"de uzun süre tartışılmıştı./milliyet