Türkiye"nin IMF ile anlaşma belirsizliği yapılan açıklamalarla dağılıyor. IMF için “Ümüğümüzü sıkmalarına izin vermeyiz” diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington"daki G-20 zirvesinde, krize karşı IMF ile anlaşmak için çözüme en yakın noktada olduklarını açıkladı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, “Anlaşma yakın” dedi.

"Buna ihtiyaç var"
Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında oldukça süratli şekilde anlaşma sağlanabileceğine emin olduğunu söyledi.
IMF?Başkanı Strauss-Kahn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatarak, “(Türkiye ile) oldukça süratle bir anlaşmaya varmanın mümkün olabileceğine eminim ve Türkiye"deki durumun istikrara kavuşturulması için buna kesinlikle ihtiyaç var” dedi.
Strauss-Kahn, buna karşılık, Türk ekonomisine gereken düzenlemelerin boyutu ve sonuçlarının yanı sıra IMF"nin finanse edebileceği program paketinin boyutu konusunda halen bazı görüş farklılıkları bulunduğunu söyledi.

Geleceğin, güvencesi!
Strauss-Kahn sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük umutlar vadediyor. Ancak başka ülkeler gibi, finans krizinden dolayı sermaye akışının kurumasından, ortadan kalkmasından olumsuz etkilenmiş durumda.
Dolayısıyla Türkiye"ye bu kötü durumdan çıkmaları için yardım etmemiz gerekiyor. Görüştüğümüz konuların temelini bu oluşturuyor. Oldukça yakında bir sonuca ulaşmamızı bekliyorum.”
IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky de, Türk ekonomisinin son yıllarda önce enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlardan, yeni olarak da ihraç mallarına dışarıdan gelen talepte ortaya çıkan azalmadan etkilendiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Büyük umutlar vadeden Türk ekonomisinin büyük bir geleceği var. Bu geleceğin gerçekleşmesini güvenceye almamız gerekiyor.”


Erdoğan, IMF Başkanı"na takıldı!
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dominique Strauss-Kahn"ın parasızlıktan yakınması üzerine “Ben de para almaya gelmiştim” diye espri yaptı. Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesine katılmak üzere geldiği Washington"da IMF Başkanı Strauss-Kahn"ı otelinde kabul etti.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Başbakan Erdoğan"a görüşmenin başında IMF"nin son ekonomik krizden etkilenen ve zorda kalan ülkelere yardım edebilmek için daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu belirterek “Bu aynı zamanda sizin için de” derken konuşmanın arasına giren Başbakan Erdoğan"ın “Ben de para almaya gelmiştim zaten” diyerek espri yapınca salondakiler güldü.
HÜRRİYET