Kıyı Emniyeti ve Turkcell'in işbirliği ile hayata geçirilen 'Deniz Fenerlerinin Uzaktan Yönetimi' projesinin imza töreni Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in katılımıyla Anadoluhisari Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. 2.5 milyon liraya mal olan proje ile Türkiye'nin dört bir yanında bulunan 185 deniz feneri ile İstanbul'daki kontrol merkezi arasında iletişim sağlanacak. Deniz fenerlerindeki data hatları üzerinden kesintisiz veri akışı gerçekleşecek. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 'Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi' projesiyle ilk etapta 185 deniz fenerinin birbirine bağlanacağını, 2011'de bunun 430 fenere çıkacağını belirtti.

Ciliv, bu proje sayesinde bugüne kadar 5 kilometre olan ulaşım hızının kısa sürede 50 kilometreye çıkacağını ve daha çok bilginin daha çok gemiye ulaşacağını kaydetti.
Ciliv şöyle devam etti: '185 feneri birbirine bağladığımızda uç noktalarda olan fenerler, iletişimle Kıyı Emniyeti merkezine bağlanacak. Fenerlerin olduğu yerlerdeki ısı, ışık, akıntı, rüzgar gibi bütün bilgiler sensörlerle toparlanıp Turkcell'in 3G hattı üzerinden merkeze aktarılıyor. Merkezden de doğru bilgiler, fenerlerin olduğu yerlerden gemilere aktarılabiliyor' dedi. Turkcell'in kıyılarda yüzde 100 kapsama alanına sahip olduğuna işaret eden Ciliv, 'Projede bundan sonraki adımda bütün görüntüyü de aktarabileceğimiz için kaza anında son durum canlı olarak merkeze ulaştırılabilecek. Artık sadece insanları birbirine bağlamak değil, fenerleri de birbirine bağlıyoruz' diye konuştu.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ise 'Hem boğazlarda hem de Ege ve Karadeniz olmak üzere tamamında bu sistem çalışacak. Oluşan kaçakları da anında 3G sistemi ile görüntülü olarak izleyebileceğiz' dedi. Sistemin temel amacının seyir emniyetini artırmak olduğunu vurgulayan Orakcı, bu hizmetin tamamının ücretsiz olduğunu belirtti.

Turkcell'i kaşına gözüne bakıp seçmedik
DENİZ fenerlerinin uzaktan yönetimi projesinde data trafiğiyle ilgili ihaleyi de yıllık 16 bin liralık ihale bedeliyle Turkcell'in aldığını hatırlatan Yıldırım, 'İhalede kıran kırana yarış oldu. İpi Turkcell göğüslemiş görünüyor' dedi. Binali Yıldırım, 'Biz kimseyi seçmiyoruz. Herkes bize kendini beğendirmek için yarışıyor. Arkadaşlar saçına, başına, kaşına, gözüne göre seçmiyor. Bu, Kamu İhale Kanunu'na tabidir. Gerekli yarış ve rekabet ortamından sonra seçme olmuştur. En ekonomik teklifi veren bu yarışı kazanır. Ama artıları da kurumun avantajına oluyor. Ucuz olacak, en iyisi olacak. Artıları var diye devlet daha pahalıya almaz' şeklinde konuştu.

Denizci ülkeler arasında Türkiye öncü
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, telemetri de denilen 'Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi' projesinin denizlerle teknolojiyi buluşturma projesi olduğunu vurguladı. Denizcilerin rotası üzerindeki fenerleri izlediklerini, görme mesafesinde fenerlerin çalışıp çalışmadığını fark ettiklerini ve ona göre vaziyet aldıklarını anlatan Yıldırım, bu proje ile feneri görmeden bilginin elde edilebileceğini, hava şartları ve deniz durumu gibi birçok konuda bilgi sahibi olabileceklerini söyledi. Yıldırım, 'Proje, denizlerde teknolojinin kullanımı alanında belki de dünyada bir ilk. Fenerlerde uzaktan kumanda etmek, takip etmek, 24 saat oradan veri akışını sağlamak... Bugün daha bunu düşünenler var. Bazıları bunu hayal ediyor, bazıları da gerçekleştiriyor. Biz gerçekleştiren taraftayız' diye konuştu. Yıldırım, denizci ülkeler arasında Türkiye'nin öncü rol oynadığını ve bu hizmetleri sadece kontrol altındaki sahillerde değil birçok sahil ülkesi denizcilerine de verdiğini ifade etti.

Yıldırım: Ahde vefa dedik 'Nazım Tur' adını yaşattık
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, TDİ'nin Ereğli Tersanesi'nde inşa ettirdiği 'Nazım Tur' adlı römorkörün hizmete alınması dolayısıyla Sarayburnu Rıhtımı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, TDİ'in gücüne güç katacak yeni bir römorkörü hizmete aldıklarını belirtti. Tamamen yerli tasarım, yerli iş gücü ve malzemeyle inşa edilen bu römorköre 'Nazım Tur' isminin verilmesinin de bir anlamda ahde vefa duygusunun güzel bir örneğini teşkil ettiğini belirten Yıldırım, 'Genç yaşta aramızdan ayrılan, gerek Türk denizciliğine, gerek Türk gemi inşa sektörüne ve Türk sendikacılığına bir ömür adayan Nazım Tur'u rahmetle anıyorum' dedi. Yıldırım, Türk gemi inşa sanayinin ve denizciliğinin, Nazım Tur'dan çok şey öğrendiğini de ifade etti.

Depolar biraz daha pahalıya dolacak

YILDIRIM, toplantıda akaryakıt fiyatlarına gelen son zamlar konusunda da konuştu: Artık araç depoları biraz daha pahalıya dolacak. Bu, taşıma ücretlerine de yansıyabilir. Köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zamla ilgili yargıya gitme işi yeni değil. Biz her zaman yargıya saygılıyız. Tüketici farkındalığı son yıllarda Türkiye'de arttı. Ama bizim yaptığımız işin de genel mevzuata ve Türkiye'nin gerçeklerine uygun olduğunu düşünüyoruz./akşam