MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Türkçenin, Türk milletinin son savunma hattı ve kültürel mevzisi olduğu dikkate alındığında milli kimliğin yıkılmasına, milli bilincin yok edilmesine, millet olma şuurunun aşındırılmasına dilin tartışmaya açılarak ulaşılmak istendiği gün gibi ortadadır'' dedi.

Bahçeli, ''Dil Bayramı'' dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, milletin aziz varlığını sürdürmesinde, nesiller arasında kültürel mirasın aktarılmasında, milli kimliğin inşasında ve korunmasında en önemli unsur olan Türk dilinin, bir bayram olarak kutlanmasının 77. yıl dönümü olduğunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlayan Birinci Dil Kurultayı'nın açılış ve başlangıç tarihi olan 26 Eylül 1932'den bu yana kutlanan Dil Bayramı'nın, bugünkü şartlarda anlam ve öneminin daha da büyüdüğünü vurgulayan Bahçeli, ''Dil, ortak bir kimliğin, kolektif çaba ve dayanışmayla ortaya çıkan biz duygusunun temel bir göstergesi ve ispatı olup, millet fertleri arasında aidiyet hissini güçlendiren ve kurumsallaştıran yaşayan bir varlıktır'' dedi.

Türk milletinin müşterek duygu, inanç ve kültürünün oluşmasında ve bunların geleceğe aktarılmasında çok önemli bir işlevi olan Türkçenin aynı zamanda dünyanın en zengin, en köklü ve en eski dillerinden birisi olması bakımından da büyük bir değere sahip olduğuna işaret eden Bahçeli, şunları kaydetti:

''Kültürel etki alanı itibarıyla geniş bir coğrafyada kullanılan ve sahiplenilen dilimizin bu özelliği, Türk kültürünün ne kadar yaygın, ne denli derin ve kapsayıcı olduğunun da kanıtıdır. Siyasal ve ekonomik bağımsızlığın olmazsa olmaz şartı olan dilimizin gücü, bu zamana kadar, milletimizin birlik ve beraberliğinin en belirleyici kriteri olmuştur.

Aziz milletimiz, Türk dilinin dağılmayı önleyen, ufalanmayı engelleyen ve birleştirici özelliği sayesinde, yüzyıllarca birlik ve bütünlük içinde bugünlere gelmiş ve geleceğe ulaşma heyecanını her fırsatta göstermiştir.

Milli şuurun oluşması ve kitlelere yayılmasında, ortak bir mensubiyet bilincinin gelişmesinde en büyük katkıyı sağlayan dilin; millet fertleri arasında doğabilecek ayrışmanın, ideal ve ülkülerde yaşanabilecek bir kopmanın karşısındaki en temel güvence olduğu aşikardır.''

-''ALFABEYE YENİ KELİMELERİN GİRMESİ TARTIŞMALARI...''-

Devlet Bahçeli, ilgi ve destekten mahrum olan, yabancı dillerden ithal edilen kelime ya da kavramlarla melezleştirilmek istenen bir dilin, milli kimliği ayakta tutabilmesinin, beka düzeyindeki tehlikelere karşı savunma hattı oluşturmasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Açıklamasında, ''Bu yüzden, son yıllarda özellikle dilimize yönelik kurgulanan ve hedeflenen, nihayetinde çok yönlü olumsuz sonuçları ortaya çıkabilecek oyunları bu zaviyeden değerlendirmek yerinde olacaktır''görüşünü dile getiren Bahçeli, şunları kaydetti:

''İkinci dil çığırtkanlarının, milletimizi ayırmak ve etnik gruplaşmaların önünü açmak üzere, tezgahladığı tehlikelerle dolu sürecin önce dilimizi zayıflatmak, arkasından milletimizi oluşturan fertler arasında kuşku ve güvensizliği yaymak gibi bir amacı olduğu anlaşılmaktadır.

Alfabeye yeni kelimelerin girmesi tartışmalarıyla anayasada teminat altına alınmasına rağmen eğitim ve öğretimde Türkçeden başka dillerin kullanılmaya başlamasının da bu süreci hızlandıracağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Türkçenin, Türk milletinin son savunma hattı ve kültürel mevzisi olduğu dikkate alındığında milli kimliğin yıkılmasına, milli bilincin yok edilmesine, millet olma şuurunun aşındırılmasına dilin tartışmaya açılarak ulaşılmak istendiği gün gibi ortadadır.

Farklı bir dilin Türkçenin yanında ve eşit olarak demokratikleşme parolasıyla kamusal alanda kullanımı ve yaygınlaşması halinde, Türk milletinin kutlu varlığının içinden yeni bir milletin oluşabileceği ve bunun bin yıllık millet gerçeğini hiç olmadığı kadar tarumar edebileceği gözlerden uzak tutulmamalıdır.

Dil Bayramı'nı kutladığımız bugünde, Türkçe idealimizi ve haricimizdeki her şeye Türkçe bakma hedefimizi ve çağı Türkçe okuma ülkümüzü kararlılıkla muhafaza edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle büyük Türk milletinin Dil Bayramı'nı kutluyor, Türkçenin her soruna karşı birleştiğimiz, bir araya geldiğimiz kültürel bir hazine olarak sonsuza kadar var olmasını temenni ediyorum.

Türk dilinin gelişmesi ve yaygınlaşması konusunda katkı ve desteği olan herkese takdirlerimi sunuyorum.''/HT