Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi açılışının birinci yılında adını aldığı Prof. Dr. Türkan Saylan"ın hayatından bir kesitin anlatıldığı tiyatro oyunu seyircisiyle buluştu.

Ayşe Kulin"in “Türkan, TEK VE TEK BAŞINA” adlı romanından oyunlaştırılan “Türkan Işık Yolcusu” adlı oyun için düzenlenen galaya bilim dünyasından iş dünyasına, sanatçılardan siyasetçilere kadar geniş bir yelpazede katılım oldu. Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin gala için yaptığı değerlendirmede ""Burası yalnızca Maltepe"nin değil İstanbul"un da sanat kültür mabedi olacak. Burası sevgili meslektaşımın adını tam da onun istediği gibi sonsuza kadar yaşatacak. Türkan Işık Yolcusu adlı oyunun dünya prömiyerinin burada olmasından gurur duyuyorum .

Yazar Ayşe Kulin ve Dilek Türker projeyi benimle paylaştıklarında çok mutlu olmuştum. Bu hepimizin Türkan hocaya borcudur. Bu borcun ödenmesi konusunda ben üstüme düşeni yapıyorum"" dedi. Galaya katılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ve oyun için Van"dan gelen Prof. Dr. Ayşe Yüksel de oyunun Türkan Saylan"ı kitlelere tarafsız olarak yansıtacağını dile getirdiler. Galaya katılan sanatçılar Türkan Saylan Kültür Merkezinden çok etkilendiklerini ifade ettiler.

Galaya katılan seyirciler yaklaşık iki saat süren “Türkan Işık Yolcusu” adlı oyunu ayakta alkışladılar. Başrollerini “Devlet Sanatçısı” Dilek Türker"in üstlendiği ve “Afife Tiyatro Ödülleri; En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanmış olan Yeşim Alıç, Şehir Tiyatrosu Sanatçısı Gül Akelli, Ankara Sanat Tiyatrosunun ödüllü oyuncusu Ebru Saçar ve Yiğit Çelik"in de yer aldığı oyun ayda bir kez Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinde sahnelenecek. Ayşe Kulin"in kitabından İpek Kadılar Altıner"in sahneye taşıdığı oyunun müziklerinin bir bölümü Fazıl Say"a ait. Oyunun yönetmenliğini Hakan Altıner, koreografisini İhsan Bengier, ışık tasarımını ise Yüksel Aymaz yaptı. “TÜRKAN IŞIK YOLCUSU” oyununun dekor ve kostüm tasarımı başarılı sanatçı Osman Şengezer "in imzasını taşıyor.