Almanya"da önceki gün yapılan genel seçimlerde 5 Türk, milletvekili olmayı başardı. Bunlardan biri ise Sol Parti"den Sevim Dağdelen. Erzincanlı bir ailenin altı çocuğundan biri olan Dağdelen üniversiteyi garsonluk yaparak ve tuvalet temizleyerek bitirdi.

Almanya"da önceki gün yapılan seçimler sonucunda beş Türk asıllı aday milletvekili seçildi. Yeşiller lideri Cem Özdemir ve yıllardır Sosyal Demokrat Parti"de önemli roller üstlenen Lale Akgün gibi ağır topların bile Meclis"e girmeyi başaramadığı seçimde, sandıktan çıkan Türk asıllı adaylar arasında bir kişi ilginç hayat hikayesiyle dikkat çekiyor. Bu kişi Sol Parti"den ikinci kez Meclis"e giren 34 yaşındaki Sevim Dağdelen... Geçen dönem Meclis"te partisinin göç ve uyum politikaları sözcüsü olarak görev yapan Duisburg doğumlu Dağdelen, genç yaşına rağmen siyasette oldukça tecrübeli bir isim. Köln Üniversitesi ve Avustralya"daki Adelaide Üniversitesi"nde hukuk eğitimini tamamlayan Dağdelen, Erzincan"dan göç etmiş bir ailenin altı çocuğundan biri. Ailesinin durumu nedeniyle hem okula gidip hem de çalışmak zorunda kalan Dağdelen, 16 yaşında Düsseldorf Havaalanı"nda temizlikçi olarak çalıştı. Burada uçak temizliği, tuvalet temizliği yapan Dağdelen"in siyasete atılmasında büyük etkisi olan sendika üyeliği de o yaşlarda başladı.

İki dönemdir Meclis"te

Fuarlarda ve kafelerde garsonluk da yapan genç vekil, üniversite yıllarında ise bir süre gazeteci ve çevirmen olarak çalıştı. Eylül 2005"te yapılan seçimlerde Sol Parti"den milletvekili seçilen başarılı siyasetçi, Deniz Feneri e. V. mağdurları ve Almanya"da İslami holdinglere yatırım yapanların durumlarıyla ilgili önergeler sundu. Dağdelen bir röportajında “Temizlikten milletvekilliğine diye haber yapılıyor. Bundan hiçbir zaman utanmadım, bunu saklamadım. Hiçbir zaman bir işçinin, emekçinin alınteriyle kazandığı parayı ayıplamam. Alın terimle para kazanarak, aileme yük olmamak için çalıştım. Bir işçinin, emekçinin çalışması, para kazanması onurlu bir olay” ifadelerini kullandı.

ÜZERİME DÜŞENİ YAPACAĞIM

Dağdelen seçimden sonra yaptığı açıklamada, “Yeni dönemde daha güçlü bir muhalefet gerekecek. Özellikle ekonomik krizin emekçilerin sırtına yüklenmesine, sosyal eşitsizliğin derinleştirilmesine, yoksulluğun artmasına, savaş yanlısı politikalar, göçmenlere yönelik dışlayıcı politikalara karşı daha fazla mücadele etmemiz gerekecek. Ben bunun için üzerime düşeni yerine getirmeye devam edeceğim” dedi.

Tokatlı da var Fatsalı da

EKİN DELİGÖZ: Yeşiller Partisi"nin Bavyera listesinden seçildi. 1971 Tokat doğumlu Deligöz, sekiz yaşında ailesiyle birlikte Almanya"ya göç etti. 11 yıl önce girdiği meclis"te dört dönemdir vekillik yapıyor.

MEMET KILIÇ: 42 yaşında, avukatlık yapıyor. Yeşiller milletvekili olan Kılıç, 2000"den beri Federal Almanya Yabancılar Meclisi Başkanlığı"nı yürütüyor. Türkiye"de doğan Kılıç, Ankara Üniversitesi mezunu.

SERKAN TÖREN: Hür Demokrat Parti"nin ilk Türk vekili. 1972"de Fatsa"da doğdu. Hamburg"da avukatlık yapıyor. Hedefinin Türklere fırsat eşitliği sağlamak olduğunu söyledi.

AYDAN ÖZOĞUZ: Sosyal Demokrat Parti"den seçilerek, ilk kez Meclis"e girdi. Hamburg doğumlu

42 yaşındaki Özoğuz, 2001-2008 arasında Hamburg Meclisi üyesiydi./vatan